Hasanbegović traži smjenu Mirjane Rakić i raspuštanje Vijeća za elektroničke medije

Foto: FAH, HRT

VLADA je na današnjoj sjednici predložila Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, a neprihvaćanje tog izvješća je samo uvod u raspuštanje Vijeća kojem je na čelu Mirjana Rakić.

"U izvješću o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili svoje zakonske obveze. U izvješću se ne spominje da je 2014. godine izvršen nadzor nad HRT-om.

U izvješću ne postoji podatak da je jedna članica vijeća bila u sukobu interesa i da je obnašala dvije funkcije, što je utvrdilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Zbog teških propusta Izvješće se ne može prihvatiti, a ispunjeni su uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća za elektroničke medije", izvijestio je danas na Vladi ministar kulture Hasanbegović.

Sporna je činjenica što je u Vijeću tijekom 2014. dužnost obavljala i Gordana Simonović, koja je od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. bila i članica Upravnog vijeća Hine. Povjerenstvo za sukob interesa je 18. prosinca 2014. donijelo odluku prema kojoj je Simonović u sukobu interesa jer je "člankom 13. stavkom 1. ZSSI-ja propisano da dužnosnik, za vrijeme obnašanja dužnosti na koju je izabran odnosno imenovan, ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano", o čemu je Hasanbegović danas izvijestio Vladu.

Pročitajte više