Haški sud naredio Hrvatskoj da obustavi postupke protiv Gotovinih branitelja

SUDSKO vijeće Haškog suda naredilo je Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke i istrage protiv članova braniteljskog tima generala Ante Gotovine i vrati dokumentaciju koju im je zaplijenila.

Vijeće naređuje Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke i suzdrži se od svih sadašnjih i budućih istraga protiv članova tima Gotovinine obrane za djela učinjena u obavljanju njihove službene dužnosti pred Tribunalom, uključujući pretragu njih osobno i njihovih ureda.

U nalogu kojeg je sudsko vijeće izdalo 18. veljače također se traži da hrvatska vlast što je moguće prije vrati sav materijal koji je zaplijenila Gotovininoj obrani.

Žalbeno vijeće Haškog suda prošli je ponedjeljak prihvatilo žalbu obrane generala Gotovine i naložilo sudskom vijeću da izda nalog za obustavu svih postupaka i istraga koje se protiv članova njegova tima vode u Hrvatskoj te povratak materijala koji su zaplijenjeni obrani generala Ante Gotovine u Hrvatskoj prije godinu dana.

"Članovi obrane uživaju funkcionalni imunitet"

Žalbeno vijeće odluku je donijelo gotovo godinu dana nakon što je Gotovinina obrana podnijela žalbu zbog nepriznavanja imuniteta članovima njegova istražiteljskog tima u postupcima u Hrvatskoj. Vijeće je utvrdilo da članovi obrane, uključujući istražitelje, uživaju funkcionalni imunitet.

Podsjećamo, Gotovinina obrana žalila se zbog istraga, odnosno postupaka vođenih protiv članova tima Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića te zaplijene dokumentacije.

Pročitajte više