Haški sud odgodio oslobađanje šetorice Hrvata iz BiH

Trojica sudaca Žalbenog vijeća Haškog sada (ICTY) odgodila su izvršenje ranije donesenog naloga Raspravnog vijeća o privremenom puštanju iz pritvora Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Čorića i Berislava Pušića, objavio je u srijedu ICTY.

Odluku je 10. kolovoza potpisao sudac Mehmet Guney, i u ime odsutnih sudaca Theodora Merona i Fausta Pocara koji su konzultirani i s njom su se suglasili, stoji u priopćenju Žalbenog vijeća ICTY-a.

Trojica sudaca prihvatila su zahtjev Tužiteljstva od 5. kolovoza da se zajamči pravo na podnošenje žalbe na odluku Raspravnog vijeća o privremenom oslobađanju šestorice optuženih Hrvata iz BiH.

U obrazloženju odluke suci su naveli kako smatraju da "cilj žalbe tužitelja (...) može biti znatno narušen ako postupak protiv kojeg se tužitelj namjerava žaliti već bude poduzet".

Odgoda izvršenja bit će na snazi dok Žalbeno vijeće ne donese odluku o osnovanosti žalbe tužitelja, dodaje se u odluci.

"Suci su utvrdili da optužba ima pravo žalbe i suspendirali izvršenje odluke dok se ne riješi ta žalba", izjavio je u telefonskom razgovoru Željko Olujić, branitelj Brune Stojića.

"Sada je sve u rukama Žalbenog vijeća koje može potvrditi odluku Raspravnog vijeća ili prihvatiti žalbu tužitelja", kazao je Olujić dodajući kako se odluka može očekivati nakon ljetnog odmora suda.

Raspravno vijeće pod predsjedanjem kineskog suca Liu Daquna je 30. srpnja donijelo odluku o puštanju iz pritvora šestorice optuženih. Tužiteljstvo je 3. kolovoza najavilo namjeru da se žali na tu odluku i zatražilo od dežurnog suca da odgodi njezino izvršenje.

Dežurna sutkinja Ines Weinberg de Roca ocijenila je "neprikladnim" da kao sudac pojedinac odlučuje o tome i 4. kolovoza izdala nalog da šestorica ostanu u pritvoru dok Raspravno vijeće ne odluči o zahtjevu optužbe.

U ponedjeljak 9. kolovoza Raspravno vijeće odbacilo je zahtjev optužbe za odgodom izvršenja utvrdivši među ostalim da je podnesen sa zakašnjenjem koje nije obrazloženo.

Predvidjevši takav ishod, Tužiteljstvo se u međuvremenu obratilo Žalbenom vijeću za zahtjevom za priznavanje prava na žalbu i zadržavanja šestorice u pritvoru, što je dovelo do danas objavljene odluke trojice sudaca Žalbenog vijeća.

Odvjetnica Vesna Alaburić, koja brani generala Milivoja Petkovića, rekla je u telefonskom razgovoru da se radi o proturječnim odlukama i da će obrana zatražiti "razjašnjenje pravne situacije".

"Treba primijeniti odluku raspravnog vijeća o privremenom puštanju na slobodu koja ne dopušta odgodu izvršenja", kazala je Alaburić, dodajući kako se radi o "raritetnoj i neodrživoj situaciji".

Također je najavila da će obrana zatražiti pravo na podnošenje žalbe na odluku Žalbenog vijeća.

Šestoricu bivših političkih i vojnih čelnika tzv. Herceg Bosne, na čelu s bivšim predsjednikom vlade HR HB Jadrankom Prlićem, ICTY je u travnju ove godine optužio za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene progonom Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom HVO-a od kraja 1991. do travnja 1994. godine.

Dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. travnja, a dan kasnije su se izjasnili da se ne osjećaju krivima prema točkama optužnice.

(Hina) xdh yrt

Pročitajte više