Haški sud oslobodio Miodraga Jokića: "Bio je očinska figura drugim zatvorenicima"

SUD u Haagu donio je odluku o prijevremenom puštanju na slobodu bivšeg zapovjednika vojno-pomorskog sektora Boka Miodraga Jokića, koji je u ožujku 2004. godine osuđen na sedam godina zbog napada na Dubrovnik. 

Priznao krivicu

Podsjetimo, Jokić je osuđen za ratne zločine granatiranja i razaranja gradske jezgre Dubrovnika 1991. godine, a 2003. godine sporazumno je priznao krivicu po šest točaka optužnice koje se odnose na odgovornost za ubojstva, nasilje nad civilnim stanovništvom, opsadu i granatiranje grada, uništavanje kulturnih, vjerskih i povijesnih objekata, neopravdano razaranje civilnih objekata i okrutno postupanje.

Admiral Jokić služio je zatvorsku kaznu u Danskoj, a prema današnjoj odluci Haški sud odobrio je Jokićev zahtjev za prijevremenim puštanjem na slobodu s obzirom da je 24. srpnja izdržao dvije trećine kazne. Sud je također uzeo u obzir dobro ponašanje osuđenika tijekom izdržavanja kazne.

Jokić je bio očinska figura

"Jokić je bio vrlo miran i tih zatvorenik i vrlo postojan radnik u zatvorskoj tekstilnoj radionici te je bio 'očinska figura' drugim zatvorenicima", navodi se u odluci o prijevremenom puštanju Jokića na slobodu.

Podsjetimo kako su dubrovački branitelji već izrazili svoje ogorčenje sudskim postupcima u Haagu za napade na Dubrovnik. Naime, nemalo su bili iznenađeni kada je general pukovnik JNA Pavle Strugar osuđen na svega sedam i pol godina, a nakon presude pušten na liječenje u Crnu Goru. Admiral Miodrag Jokić osuđen je "samo" na sedam godina zatvora, dok je kapetan I. klase Dragan Kovačević Rambo oslobođen zbog "mentalne bolesti".

19 poginulih, 60 ranjenih i 2000 izravnih pogodaka

Svakako treba naglasiti kako je Jokić osuđen i po odgovornosti za napad koji se dogodio 6. prosinca 1991. godine, a koji se danas u Dubrovniku slavi kao Dan dubrovačkih branitelja. Na taj dan Jugoslavenska vojska, koja je držala Dubrovnik u opsadi, a prema zapovijedi oficira Vladimira Kovačevića-Ramba u zoru oko 5 sati počela je napad na Dubrovnik s mora, kopna i zraka. U najžešćim bombardiranjima stradale su crkve, škole, zdravstvene ustanove i drugi civilni objekti.

Epilog tog zastrašujućeg dana, bilo je 2000 izravnih pogodaka u području stare gradske jezgre, devetnaest poginulih i 60 ranjenih branitelja i civila te devet do temelja izgorjelih baroknih palača unutar Grada.

Zločin bez (primjerene) kazne?

I.Ć.
Foto:dubrovnik.hr

Pročitajte više