HAZU: Radman govorio o znanstvenim aspektima MEDils-a

DOPISNI član Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Miroslav Radman održao je danas u palači Akademije predavanje o znanstvenim aspektima Mediteranskoga instituta za istraživanje života u Splitu (MEDils).

Prepuna dvorana HAZU-a potvrdila je koliko pozornosti znanstvena i akademska zajednica daje predavaču i temi o kojoj je govorio.

Radmanov odgovor na aktualni prijepor trebaju li Hrvatskoj i fundamentalna istraživanja ili se treba usredotočiti na primijenjena bio je nedvojben, ustvrdio je da smo osuđeni na kreativnost i inovacije, a da je ključno pitanje tko i kako može biti kreativan znanstvenik.

U suglasju s tom "osuđenošću na kreativnost" Radman "vidi" i mjesto MEDils-a u Hrvatskoj jer smatra da svaka zemlja mora imati svoj "izvor inovacija" da bi konkurentno pristupila znanstvenoj utakmici. Ili, kako je to slikovito rekao, "ako se američki i vodeći svjetski znanstvenici voze znanstvenom autocestom ferrarijem, teško da mi možemo ući u utrku sa spačekom".

MEDils bi trebao biti mjesto gdje će znanstvenici "zamišljati nezamislivo" odnosno biti kreativna tvornica znanstvenih ideja i projekata u kojoj bi se onda možda moglo "roditi" i neko veliko znanstveno otkriće, rekao je.

Po Radmanovim riječima znanstvena ustanova u kojoj je to moguće mora biti organizacijski autonomna, fleksibilna, optimalno znanstveno raznovrstna i sa znanstvenicima koji su komunikacijski i socijalno integrirani. Vodstvo u takvoj ustanovi trebala bi imati osoba koja je sposobna prepoznati talente i povući se kako bi se, "među njima dogodila znanstvena fermentacija", dodao je.

Smatra da velika znanstvena otkrića sprječava diferencijacija, "strasna" organizacija u odjele, hijerarhijski autoritet, birokratska organizacija i centralizirana kontrola proračuna.

Na novinarski upit o njegovoj dužnosti savjetnika za znanost premijera Sanadera, Radman je rekao da je razočaran činjenicom da premijer i ministar znanosti nisu odgovorili na njegov poticaj da se mladi znastvenici izravno stimuliraju ako su njihovi radovi objavljeni u uglednim znanstvenim časopisima.

Nakon predavanja je izjavio da je zadovoljan načinom i brzinom radova na uređenju zgrade MEDils-a, osobito s obzirom na to da su "radovi dugo stajali". Vjeruje da će sve biti gotovo do kraja ljeta, rekao je i najavio sredinom lipnja kolokvij o bioetici u organizaciji Unesca.

(Hina) xipet ymc

Pročitajte više