HB predlaže izmjene ustavnog Zakona o suradnji s haagom

HRVATSKI (HB) Saboru će predložiti izmjene Ustavnog zakona o suradnji s Međunarodnim sudom u Haagu, koje bi omogućile da se ta suradnja tretira isključivo kao pravno, a ne političko pitanje, izvijestio je danas predsjednik HB-a Ivić Pašalić.

Pašalić je, na konferenciji za novinare u Saboru, ustvrdio da se suradnja RH s Haškim sudom, nakon izmjene vlasti 2000., svela na bezuvjetno ispunjavanje zahtjeva Tužiteljstva, čak i kad su se ti zahtjevi kosili s Ustavom i međunarodnim pravom.

Uzrok politizaciji odnosa s Haagom Pašalić vidi u nedostacima postojećeg Ustavnog zakona, koji Vladi daje nadležnost nad ispitivanjem utemeljenosti pojedinih optužnica.

Budući da je Vlada izvršno tijelo, na koje se legalno mogu vršiti politički pritisci, tu nadležnost trebalo bi prenijeti na sudstvo, koje je po svojoj definiciji neovisno, smatraju u HB-u.

Nakon ispitivanja utemeljenosti pojedinih optužnica, sudovi bi samostalno trebali odlučivati i o eventualnim izručenjima, čime bi se u potpunosti izbjegla politizacija, kaže Pašalić.

Po zakonskim izmjenama koje predlaže HB, Vlada bi s Haškim sudom sklapala ugovore po kojima bi se optuženima moglo suditi samo za ona kaznena djela za koje ih tereti optužnica, a ne bi ih se moglo izručivati trećim zemljama.

Pašalić je izvijestio i da je, na zamolbu lokalnog stanovništva, posjetio općinu Biskupija kod Knina, u kojoj je Hrvatima izbjeglima iz BiH uskraćeno pravo na priključenje na nedavno izgrađenu vodovodnu mrežu.

Riječ je o općini s većinskim srpskim stanovništvom, u čijoj skupštini dominiraju vijećnici SDSS-a, a gradonačelnik je, kaže Pašalić, HSS-ovac koji je Hrvatima iz BiH pojasnio da im ne da vodu, jer bi ih se tada "teže istjeralo iz kuća".

Pašalić je naglasio da je riječ o ljudima koji su u kuće u vlasništvu izbjeglih Srba smješteni privremeno, dok im država ne nađe novi prikladan smještaj.

Hrvatske obitelji iz Biskupije županijskim su vlastima uputile peticiju u kojoj mole da se to pitanje riješi, izvijestio je Pašalić, dodajući da je njihovu peticiju, kao zastupničko pitanje, uputio ministru graditeljstva, obnove i razvitka Radimiru Čačiću.

Pročitajte više