HCR prihvatio nacrt protuminskog djelovanja do 2010.

SAVJET Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) prihvatio je danas nacrt Nacionalnog programa protuminskog djelovanja od 2005. do 2010. i procijenio da bi za uklanjanje minske opasnosti u Hrvatskoj do kraja 2010. trebalo oko 3,73 milijarde kuna.

Napominje se da su preduvjeti za izradbu tog programa do 2010. stvoreni kad je proveden opći izvid i potpuno određena površina i struktura minski sumnjiva prostora u Hrvatskoj koji iznosi 1174 četvorna kilometra.

Cilj je ukloniti sva minska polja i minsku opasnost s područja za obnovu kuća i infrastrukture, polja, livada i pašnjaka, neprekidno održavati obilježenost minski sumnjiva prostora, poučiti stanovništvo o opasnostima od minski sumnjiva prostora, skrbiti se za žrtve mina te promicati hrvatski sustav protuminskog djelovanja u međunarodnoj zajednici.

HCR u priopćenju navodi kako je tim nacrtom utvrđeno da se sadašnjim kapacitetima mogu ostvariti utvrđeni ciljevi do 2010.

Na sjednici pod predsjedanjem Đure Brodarca, predsjednika Savjeta HCR-a, prihvaćeno je izvješće o ostvarenju plana razminiranja hrvatskoga državnog prostora i potrošenu novcu od siječnja do rujna 2004.

Pročitajte više