HDZ BiH o pet novih haških optužnica protiv Hrvata iz BiH

HDZ BiH izrazio je u petak žaljenje što je Haški sud podigao nove optužnice protiv još petorice Hrvata, i to, kako se navodi u priopćenju, toliko godina nakon završetka rata.

"Uručene su optužnice petorici visoko pozicioniranih Hrvata u BiH koji su samo branili pravo svojeg naroda na slobodu, svoj dom i svoju obitelj", priopćio je petak kasno popodne Ured za informiranje HDZ BiH, reagirajući na haške optužnice protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Valentina Ćorića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića.

HDZ BiH uvjeren je u njihovu nevinost i podupire njihovu odluku da to dokažu pred Haškim sudom, na kojem će se već u ponedjeljak dragovoljno pojaviti, stoji u priopćenju. Dodaje se kako će se HDZ BiH svim raspoloživim sredstvima zauzeti za pravnu i svaku drugu pomoć optuženima, kako bi lakše mogli provesti proces svoje obrane, te napokon dokazati i predstaviti cijelom svijetu istinu o Domovinskom ratu u BiH, posebice o ulozi Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

HDZ BiH se nada kako procesi petorici optuženih Hrvata neće predugo trajati, kao što je to u dosadašnjim slučajevima bilo u Haškom tribunalu, aludirajući na suđenje generalu Tihomiru Blaškiću, te Dariju Kordiću. HDZ BiH se također nada da suđenje petorici Hrvata neće imati političkih konotacija i da se neće temeljiti na
kolektivnoj odgovornosti osumnjičenih.

HDZ BiH je uvjeren da istina mora pobijediti laž i pravda nadvladati nepravdu. Ti najnoviji procesi kao i dosadašnji ne smiju nas obeshrabriti u našoj ustrajnoj i pravednoj borbi za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, stoji na kraju priopćenja HDZ BiH.

Pročitajte više