Održana rasprava o privremenom oslobađanju Čermaka i Markača

HAŠKI sud "uskoro će donijeti odluku" hoće li udovoljiti zahtjevu obrane za privremenim puštanjem na slobodu generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, objavio je na kraju rasprave, održane u četvrtak, sudac Carmel Agius, nakon što je saslušao argumente obrane i tužiteljstva.

Haško tužiteljstvo na raspravi se usprotivilo zahtjevu obrane, ukazujući na mogućnost bijega optuženika ili njihova utjecaja na svjedoke, no istodobno je ponudilo mogućnost promjene svoga stava ako optuženi pristanu na dodatni razgovor s tužiteljima u pritvoru.

Sudac Agius na kraju je kazao kako će raspravno vijeće uzeti u obzir svu argumentaciju iznesenu u raspravi, uključujući i onu u pisanim zahtjevima, te da će uskoro donijeti odluku.

Na raspravi je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt iznijela usmena jamstva hrvatske Vlade da će se poštivati svi uvjeti za privremeno puštanje na slobodu generala Čermaka i Markača. Ona je podsjetila na izuzetno dobre odnose Hrvatske i Haškog suda, kao i na činjenicu da su se Čermak i Markač dobrovoljno predali, a da to namjeravaju učiniti i drugi novi optuženici u ponedjeljak.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte na raspravi je ocijenila da odvjetnici u zahtjevima nisu ponudili dovoljno argumenata da optuženi, ako ih se osobodi, neće utjecati na svjedoke ili pokušati bijeg, ukazujući na "loš primjer generala Gotovine".

"Kod optuženoga Gotovine Vlada RH ne može učiniti ništa. Moguće je da i ovi optuženici, ako se nađu na slobodi, nestanu kao što je nestao Gotovina", rekla je Del Ponte. Tužiteljski tim poručio je kako Čermak i Markač nakon što su optuženi, imaju veći motiv za utjecanje na svjedoke, te da će nakon upoznavanja s dokazima i svjedocima optužbe moći kontaktirati s njima i utjecati na njih koristeći svoje prijašnje visoke položaje u Vladi i vojsci.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius podsjetio je da je u podnesku Tužiteljstva navedeno da će situacija s vremenom biti sve teža, jer će optuženi sve bolje biti upoznati s dokazima optužbe.

"Znači li to da oni nikad neće biti pušteni iz pritvora?", retorički je pitao sudac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Branitelj generala Čermaka Čedo Prodanović i Markačev branitelj Miroslav Šeparović istaknuli su kako su ispunjeni svi uvjeti za puštanje njihovih branjenika na slobodu do početka suđenja, ističući da će oni u svakom trenutku biti spremni pojaviti se na Sudu. Njihovo dosadašnje ponašanje jamči da neće utjecati na svjedoke, žrtve ili druge osobe, poručili su.

Prodanović je podsjetio da je Čermak već šest godina u kontaktu s Tribunalom, da je dao pet interviewa istražiteljima i predao 132 dokumenta koja su pomogla rasvijetliti činjenice oko operacije Oluja. Također je naglasio značenje dobrovoljne predaje i rekao da se Čermak uvijek javno zauzimao za suradnju s ICTY-jem i osuđivao sve zločine počinjene na teritoriju Republike Hrvatske. Argumentaciju tužitelja ocijenio je "paušalnom".

Šeparović je ocijenio da ključni argumenti Tužiteljstva -ozbiljnost optužbi i mogućnost izricanja visokih kazni nisu zakonski razlog za protivljenje oslobađanju.

"Ključ protivljenja Tužiteljstva je davanje interviewa, a to nije ni osnovano ni po pravilim suda", dodao je.

Također je ocijenio neopravdanim povezivanje sa slučajem Gotovina.

"Ako se prihvati stav Tužiteljstva Markač bi bio kažnjen zbog ponašanja Gotovine, a postupio je upravo suprotno", naglasio je.

Odvjetnici dvojice generala usprotivili su se davanju interviewa Tužiteljstvu rekavši da se time optuženima "ukida jedina privilegija koju imaju, a to je da svoju obranu iznesu na kraju postupka".

General Čermak je izrazio razočaranje stavom Tužiteljstva, ističući da se zalagao za suradnju s ICTY-jem i da se odazivao na svaki poziv na razgovor.

"Imate moju riječ da ću se, kad god treba, pojaviti pred Sudom. Ja sam častan čovjek i nikad nisam imao problema sa zakonom", rekao je Čermak. General Markač je također obećao da će se odazvati svakom pozivu Suda i naglasio da je nevin i da može odgovarati na svako pitanje, te da ne namjerava utjecati na svjedoke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara