HDZ BiH se proglasila pobjednikom izbora u 22 općine

HRVATSKA demokratska zajednica Bosne i Hercegovine u nedjelju se proglasila pobjednikom općinskih izbora u 22 općine, gotovo svima u kojima su Hrvati u većini u BiH, uključujući i hercegovačko središte Mostar u kojemu vrijede posebna izborna pravila.

"Možemo potvrditi da je Hrvatska demokratska zajednica stvarni pobjednik i jedina stranka koja istinski predstavlja Hrvate u Bosni i Hercegovini", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak na konferenciji za novinare u stožeru te stranke u Mostaru.

Čolak je objavio kako će HDZ upravljati u općinskim vijećima te imati većinu načelnika koji se od ove godine u BiH biraju izravno. Član Predsjedništva HDZ-a BiH Josip Merdžo izrazio je uvjerenost, predstavljajući izborne rezultate za Mostar, da će Koalicija hrvatskih stranaka u tome gradu imati najmanje 17 od 35 vijećnika u Gradskom vijeću.

Prema njegovim riječima, Koalicija koju predvodi HDZ je od ukupno 11.601 birača dobila povjerenje gotovo polovice, čak 5.209.

Gradonačelnik Mostara jedino se, uz Brčko Distrikt, ne bira izravnim izborom nego u Gradskome vijeću gdje je potrebno osigurati potporu dvije trećine vijećnika.

Čolak je priznao kako je slabije rezultate od dosadašnjih HDZ osvojio u Usori, a u Širokom Brijegu HDZ je pobijedio Narodnu stranku radom za boljitak braće Lijanović, suvlasnika istoimene Mesne industrije koji su u kampanju uložili golem novac. HDZ će u Širokom Brijegu imati načelnika te natpolovičnu većinu u tamošnjem općinskom vijeću.

Pročitajte više