HDZ je u godinu dana izgubio skoro deset posto podrške. Može li pasti još niže?

Foto: Žarko Bašić/ Pixsell

HDZ je u godinu dana izgubio nešto manje od deset posto podrške. No i dalje je prilično uvjerljivo najjača stranka u zemlji, ali to je više rezultat slabe i jalove oporbe.

Ipak, stoji činjenica da se HDZ-ova potpora prilično otopila. Pokazali su to rezultati agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop. Anketa provedena početkom lipnja (od 1. do 5. lipnja) na uzorku od 1300 ispitanika kaže kako HDZ podržava 24,8 posto ispitanih. Na drugom mjestu je SDP koji bilježi izbor od 19,1 posto. Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 13,1 posto (prema 12,7 posto iz svibnja). Most je na četvrtom mjestu s izborom od 7,8 posto (prije mjesec dana 7,6 posto).

HDZ je prilično koštala Afera Hotmail pa je u mjesec dana izgubio 1,6 posto podrške. U godinu dana HDZ je izgubio čak 9,2 posto podrške.

Ovih dana, ovisno koji dan uzmete, obilježava se godina dana od početka koalicije HDZ-a i HNS-a. Tada i počinje pad HDZ-a koji je bio iznad 30 posto podrške po anketama. Osim te i takve koalicije, još je nekoliko stvari utjecalo na pad HDZ-a. Istanbulska konvencija, odnosno njena ratifikacija, posvađala je stranku iznutra, a Afera Hotmail, koju je otkrio Index, razotkrila je način kako se pisao Lex Agrokor.

Posljednjih dana bilježimo i još jedan udar na HDZ, i to s desne strane i to zbog referenduma o novom izbornom zakonu, a čemu se vrh HDZ-a protivi. Davor Ivo Stier na saboru stranke prije nekoliko tjedana otvoreno je napao vrh stranke zbog klijentelizma i korupcije, a to je jasan znak da previranja u HDZ-u neće brzo stati. Dapače, tek počinju.

U međuvremenu, HDZ-ovu većinu cijelo ovo vrijeme drže ruke Pupovca i manjinaca te brojnih propalih političara koji znaju da vjerojatno više nikad neće vidjeti sabor kao zastupnici.

U takvom se okruženju trenutno nalazi HDZ pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se nastaviti ovaj padajući trend koji na godišnjoj razini iznosi golemih 9,2 posto.

Sreća u nesreći za Plenkovića i ekipu mogao bi biti početak Svjetskog prvenstva u nogometu kad će politika pasti u drugi plan. Tome će pomoći i početak sezone iz koje bi, bude li dobra, HDZ mogao izvući neku korist.

Pročitajte više