HDZ koristi saborske kuverte za poziv na skup u Klinča Selima

NAKON što su iskoristili kombi državne tvrtke 3. maj za prijevoz rekvizita za skupove, HDZ, kako saznajemo, u svojoj kampanji štedi i na kuvertama, koje, nažalost, plaćaju porezni obveznici.

U kuverti poput ove i "sa osobitim zadovoljstvom", Izvršni je odbor HDZ-a Klinča Sela odaslao poziv svojim članovima na predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice.

Sa željom da potraje zajedničko druženje članova i simpatizera HDZ-a, te članova njihovih obitelji, u Društvenom će domu biti i domjenak, piše u pozivu za 14. studenoga ove godine.

Sve bi to bilo simpatično da na kuverti u kojoj su HDZ-ovci srdačno pozivali svoje članstvo na red politike i red domjenka, nije udaren sporni žig. 

Na njemu piše Hrvatski Sabor, Trg Svetoga Marka 6, što znači da taj papir, doduše skuplji od ubrusa na domjenku, nije kupio HDZ sa svojih 16 do 18 milijuna kuna za kampanju, nego porezni obveznici.

Zanimalo nas je jesu li druge stranke i kada koristile kuverte od Sabora, i u kojim je slučajevima to dozvoljeno. Dugogodišnji predsjednik kluba zastupnika SDP-a, Mato Arlović, nam je kazao kako klubovi imaju pravo koristiti materijal poput kuverti, no jedino u poslovima koji se tiču rada zakonodavnog tijela vlasti.

"Klubovi zastupnika koriste te kuverte kada, primjerice, zakazuju sjednice klubova. Onda su im saborske kuverte i drugi materijali koje financira Sabor na raspolaganju. No kada je stranka u kampanji, kuverte može jedino otkupiti od Sabora, dakle, ako ih netko i koristi u kampanji, mora ih refundirati. No, na pozivima na skupove ne bi se smio vidjeti žig Sabora, koji je samo za korištenje ukoliko se poziva na događanje unutar Sabora, nikako izvan njega", kaže Arlović.

A.B.
Foto: I.L.

Pročitajte više