HDZ laže o financiranju stranke uoči izbora

HDZ-OV glasnogovornik tvrdi kako HDZ nije primio niti jednu donaciju veću od 200.000 kuna, te da u kampanji nisu potrošili više od šest milijuna kuna. Jutarnji list otkriva suprotno.

Budući da niti jedna stranka, osim Libre, nije željela priznati koliko su novaca potrošili tijekom predizborne kampanje, Jutarnji je na svoju ruku pokrenuo istraživanje i došao do zanimljivih podataka.

HDZ-u je pojedinačno donirano i do 2 milijuna kuna, a HDZ je ukupno prikupio najmanje 15 milijuna kuna. Stranka je 6 milijuna kuna prikupila raznim donacijama, a 9 milijuna kuna dobila je iz državnog proračuna. Koliko je točno potrošeno u svrhu promidžbe, nije poznato.

HDZ-u je s dva anonimna računa u Privrednoj banci Zagreb u nekoliko navrata uplaćeno ukupno oko 2.213.000 kuna.

Glasnogovornik PBZ-a izjavio je kako PBZ nije donirao niti jednu političku stranku niti to namjerava.

Poduzeće Rezidencija Skiper HDZ je uplatilo 2 milijuna kuna, a na upit Jutarnjeg može li to netko objasniti nije dobiven odgovor. Rezidencija Skiper je društvo za poslovanje nekretninama, trgovinu, te putnička agencija i vlasnik turističkog kompleksa, direktorica poduzeća je Zora Buršić.

Importanne d.o.o. na HDZ-ov je račun uplatio 380.000 kuna, poduzeće Dioki i Adria procesna industrija uplatili su po 200.000 kuna.

Tvrtka Tomić&Co. uplatila je HDZ-u nešto više od 157.000 kuna.

HDZ-u doniran novac iz državnog proračuna


Iako nije uobičajeno da se političke stranke doniraju iz državnih poduzeća i općinskog proračuna, Grad Trilj i tvrtka Ceste iz Slavonskog Broda također su uplatili novac HDZ-u. Radi se o 20.000, odnosno 50.000 kuna.

Prema procjenama medija, na predizbornu kampanju potrošilo se ukupno oko 35 milijuna kuna, a jedino je Libra javno objavila podatke o financiranju.

Zanimljivo je da je koalicija HSLS-DC objavila da je na donatorskoj večeri prikupila milijun kuna, a na njihovom računu nije se nalazilo više od 500.000 kuna, javio je Jutarnji list prije nekoliko tjedana.

Pročitajte više