HDZ odustao od ZERP-a, Friščić pobjegao kroz stražnja vrata

JUČERAŠNJA izjava Ollija Rehna o tome da će, ukoliko se pitanje ZERP-a ubrzo ne riješi, doći do ozbiljnih odgoda u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, mogla bi ozbiljno poljuljati plavo-žuto-zelenu koaliciju.

Naime, HDZ je sinoć potvrdio da odustaju od ZERP-a, a koalicijski partneri Đurđa Adlešič i Josip Friščić, koji je poručio da HSS ne namjerava odustati od glavnog izbornog obećanja, pozvani su na hitan sastanak.

Podsjetimo, nakon jučerašnjeg sastanka s Rehnom, Sanader je izjavio kako će Vlada zbog moguće blokade pregovora "morati odlučiti nešto drugo" te kako do sastanka Hrvatske sa Slovenijom, Italijom i Europskom komisijom, na kojemu bi se trebalo riješiti pitanje ZERP-a, neće doći.

Istovremeno je njegov koalicijski partner Friščić poručio kako je spreman zatražiti referendum hrvatskih građana o primjeni ZERP-a, s obzirom da prema anketama, unatoč činjenici što podržavaju ulazak u EU, "građani Hrvatske ne pristaju na ucjene".

Predsjednica HSLS-a i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić jučer je pak rekla kako HSLS i HSS imaju konsenzus oko pitanja ZERP-a, ali i napomenula kako se oko svega u političkom životu, pa i problema ZERP-a moraju postići politički kompromisi. Također, dodala je da podržava prijedlog predsjednika Sabora Luke Bebića da se za izlov u ZERP-u plaća naknada.

Dugi sastanak

Sanader i Friščić već od pola deset ujutro nalaze se iza zatvorenih vrata i pregovaraju o ZERP-u.

Za podne je bila najavljena izvanredna sjednica Predsjedništva HSS-a no je prolongirana zbog sastančenja Friščića i Sanadera.

Nakon sastanka Sanader bi se navodno trebao sastati s predsjednicom HSLS-a Đurđom Adlešić koja jutros u Saboru novinarima ništa nije željela reći.

Nešto poslije 12 sati pred novinare je izašla Jadranka Kosor koja je kazala kako će Sanader dati izjavu za javnost oko 13 sati. "Započele su konzultacije s koalicijskim partnerima o svemu o čemu je bilo riječi na jučerašnjem sastanku s Rehnom. One još uvijek traju. Koalicija je čvrsta i odlučna voditi Hrvatsku i iduće četiri godine. Razgovara se o svim pitanjima, a naravno i o ZERP-u" - sve je što je rekla Kosor.

Na sastanku se nalazi i naš glavni pregovarač Vladimir Drobnjak koji je kazao da je napravio inventuru aktualnog stanja u pregovorima kako bi znali na čemo smo.

I.M./A.B.
Foto: L.T.

Pročitajte više