HDZ POZDRAVLJA ODLAZAK UNMOP-A

HDZ je u četvrtak pozdravio odlazak UNMOPa s hrvatskog teritorija na poluotoku Prevlaka, izrazivši očekivanje u ubrzano razminiranje terena i rješenje imovinskopravnih odnosa kako bi taj dio hrvatskog kopnenog teritorija bio što prije stavljen u funkciju svakodnevnog života građana.

Međutim, HDZ izražava neslaganje i protivljenje onom dijelu Protokola između RH i SRJ oko poluotoka Prevlaka koji se odnosi na morski režim, navodi se u priopćenju stranke.

Neprihvatljivo je od Vlade RH da je u pregovorima, koji su uobičajeno vođeni bez konzultacija struke i javnosti, odbacila načelo ekvidistance i pristala na zajedničku morsku kontrolu u hrvatskom dijelu mora.

U želji da što prije postigne bilo kakav međunarodni uspjeh Vlada RH je u pregovorima o granicama odustala od daljnjih razgovora o graničnoj crti na moru i morskom režimu, i to na štetu Hrvatske. Time je Vlada RH ponovila ponašanje iskazano u tajnim pregovorima o Savudrijskoj vali i potvrdila da su joj dnevno politički bodovi važniji od trajnog i pravednog rješenja, ocjenjuje HDZ.

HDZ inzistira da se rješenje pitanja razgraničenja na moru donese u skladu s međunarodnom Konvencijom o pravu mora i drugim relevantnim međunarodnim dokumentima.

Pročitajte više