HDZ pozdravlja svako rješenje za spas sisačke željezare

HRVATSKA demokratska zajednica (HDZ) pozdravlja svako rješenje koja pridonosi izlasku sisačke Željezare iz sadašnje teške situacije, jer o njoj posredno ovisi i sudbina osam tisuća ljudi, rekao je predsjednik HDZa Ivo Sanader večeras u Zagrebu, na konferenciji za novinare u pauzi sjednice stranačkog predsjedništva.

Predsjedništvo HDZ-a je večeras raspravljalo o zbivanjima oko prodaje sisačke Željezare ruskoj tvrtci Mečelj, o izmjenama Zakona o radu, te o iračkoj krizi.

Govoreći o privatizaciji sisačke Željezare i potpisivanju Protokola o namjeri za kupnju Željezare u Uredu predsjednika RH, Sanader je, među ostalim, rekao da predsjednik Republike ne bi smio činiti jedno, a govoriti drugo. Neprihvatljivo je da, ako je nešto potpisao, bez obzira o kakvom se dokumentu radilo, to demantira, jer tako gubi vjerodostojnost, rekao je Sanader.

Odgovarajući na novinarski upit Sanader je rekao da HDZ neće tražiti opoziv predsjednika Mesića, jer je to moguće samo u slučaju kršenja Ustava, a i stranka ima važnijeg posla. Treba se pripremiti za predstojeće parlamentarne izbore, rekao je Sanader, dodajući kako treba rješavati probleme, a ne, kao u vladajućoj koaliciji, baviti se samim sobom i međusobnim podmetanjima.

Sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac izvijestio je kako je jutros iz Moskve stiglo bankovno jamstvo za isplatu plaća radnicima za šest mjeseci u slučaju da Rusi raskinu ugovor prije isteka ugovornog roka od pet godina.

Danas su se neki radnici željezare ponovni vratili na posao, a ruski se partner obavezao da će tijekom iduća četiri mjeseca uložiti 47 milijuna eura kako bi proizvodnja ponovno započela i bila tehnološki osuvremenjena, naglasio je Brodarac.

Predsjednik HDZ-a Sanader je dalje rekao da se Predsjedništvo HDZ-a zalaže za dijalog između socijalnih partnera radi približavanja stajališta o izmjenama Zakona o radu. Najavio je da će u tom smislu kontaktirati sa sindikalnim središnjicama i poslodavcima kako bi se otklonili sporni elementi. Svjesni smo brojnih nepravilnosti i narušavanja prava radnika i smatramo da bi bilo dobro o tom pitanju provesti predraspravu u Hrvatskom saboru, rekao je Sanader.

HDZ pozdravlja izjavu zemalja Vilniuske skupine i podršku politici američkog predsjednika Busha prema Iraku kao potpuno razumljivu nakon terorističkog napada na SAD u rujnu 2001., rekao je Sanader. Po njegovu sudu, bez američkog pritiska, Irak vjerojatno ne bi ni dopustio rad UN-ovih inspektora za oružje. Opasnost od oružja za masovno uništenje je realna i ne može se tolerirati, pa Sadam Husein mora ispuniti obveze prema Rezoluciji VS UN 1441, kazao je Sanader.

Pročitajte više