Hrvatski desničari su do grla umočeni u opravdavanje Putina i sumnjive veze s Rusima

Foto: FaH/Zeljko Hladika/PIXSELL/Shutterstock

PROTEKLIH se dana na hrvatskoj političkoj sceni odvija žestoka bitka u kojoj se pojedine stranke međusobno optužuju za putinofiliju i sumnjive financijske veze s ruskim kapitalom. U glavnim su ulogama HDZ i Most, koji se nimalo ne štede te podsjećaju na prljavo rublje onih drugih.

Podsjetimo, saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je prije nekoliko dana da je HDZ financiran ruskim kapitalom, odnosno da je to stranka na "ruski pogon" te kako se premijer očito boji Antikorupcijskog vijeća.

Grmoja: HDZ je financiran ruskim kapitalom

"Upravo je HDZ financiran ruskim kapitalom", izjavio je Grmoja u saborskom govoru na slobodnu temu, referirajući se na optužbe HDZ-a da se oporba financira s istoka.

>> Grmoja: HDZ je financiran ruskim kapitalom, ta je stranka na ruski pogon

Ustvrdio je i kako je to vjerojatno razlog "zašto SOA krije izvješće koje im je dostavio SAD o igračima, političarima i strankama koje su financirane ruskim kapitalom". Grmoja tvrdi kako je bilo više tih donacija, od pozajmice PPD-a, "koji je nastao ruskim kapitalom, do raznih ruskih zaklada koje su financirale HDZ".

Mostu povezanost HDZ-a i ruskog kapitala nije smetala da uđe u koaliciju s HDZ-om

Doduše, Grmoja je zaboravio spomenuti da te konkretne veze koje sada zamjera HDZ-u potječu iz vremena kada je HDZ vodio Tomislav Karamarko te da su bile poznate i u trenutku kada je Most ušao u koaliciju s Karamarkom i sudjelovao u antidemokratskom oktroiranju hrvatskoj javnosti tada potpuno nepoznatog Tihomira Oreškovića na poziciju premijera.

Takve selektivne zaboravljivosti ima na svim stranama u ovoj prljavoj raspravi.

>> HDZ: Marin Miletić je sovjetski bombaš i Putinov širitelj kršćanstva

Dan prije Grmojine izjave HDZ je na Facebooku prozvao potpredsjednika Mosta i njihova saborskog zastupnika Marina Miletića. Objavu su naslovili "O sovjetskom bombašu Miletiću - Putinovu 'širitelju kršćanstva'" te priložili screenshotove Miletićevih objava s društvenih mreža u kojima je kroz godine hvalio Vladimira Putina.

HDZ napao mostovca Miletića

"U pokušaju da sanira štetu nakon što su raskrinkane provokacije vodstva MOST-a u korist Kremlja i svirepe agresije, taj samoproglašeni mesija tvrdi da je svoj znameniti poklič 'Rokaj, barba Putine!' uzviknuo, citat, 'prije nekih 10 i više godina'. Iz priloženog screena, međutim, jasno je da je te izraze divljenja i bombaško-raketne podrške uputio Putinu potkraj 2015. - godinu i pol poslije aneksije Krima. 'Živjela majka Rusija!', 'Amerika OUT!' i prije je skandirao Miletić, nazivajući Putina 'titanom' koji svijetom 'širi Krst'.

I Miletić za sebe tvrdi da je 'evangelizator', najavljuje da će MOST 'počistiti sve koji su radili protiv vjere'. Ognjem & mačem. Kako 'širenje kršćanstva' po Miletićevoj i Putinovoj mjeri izgleda u Ukrajini, svjedoče masovne grobnice u Buči, Izjumu, Limanu, diljem oslobođenih područja...", stoji, između ostaloga, u HDZ-ovoj objavi.

Manje-više je sve u njoj točno i dobro prikazuje ideološki habitus i politički moral mostovca Miletića.

HDZ-ove veze sa sumnjivim ruskim kapitalom

No, HDZ je opet prešutio vlastite veze s Putinom i sumnjivim ruskim kapitalom, ali je na to podsjetio Most.

>> Most objavio popis: Ovo su sve HDZ-ove "zaboravljene" veze s Rusima

Oni su na svom Facebooku objavili popis veza HDZ-a i Rusije, kojemu se opet nema mnogo toga za prigovoriti, osim što se prave da njihove perjanice, poput Miletića i Raspudića, nisu godinama slavile ili opravdavale Putinovu unutarnju i vanjsku politiku.

Iz Mostovog popisa naročito treba izdvojiti sljedeću tvrdnju: "HDZ-ov je ministar graditeljstva Ivan Paladina poslovno povezan s ruskim tajkunima, posebice Sergejom Gljadelkinom koji je povezan s ruskom tajnom službom FSB."

Plenkovićev ministar Paladina je odlično zaradio na suradnji s ruskim tajkunima

Naime, za razliku od većine ostalih veza, ova potječe iz vremena kada HDZ vodi Andrej Plenković, a kontroverzni Paladina je njegov osobni izbor za ministra. 

Index je ekstenzivno pisao o vezi Plenkovićevog ministra Paladine i sumnjivih ruskih biznismena.

>> Novi ministar iza sebe ima ruševine hotela, propali Srđ... Rusi su ga dobro plaćali

Kako su saznale Index istrage, iza novog ministra Paladine, koji je prvi čovjek Hrvatske zadužen za obnovu potresom razrušenih područja, su nikad izgrađeni projekt Golf na Srđu, neizgrađeni projekt Radeljević, koji je ruševina posljednjih 20 godina u dubrovačkom predjelu Gruž, neobnovljeni, ratom razrušeni hoteli Kupari, koji su kupljeni još 2015. godine, a tu je i epizoda u građevinskoj tvrtki koja je financirala HDZ za izbore 2015. godine i koja je nedugo nakon potresa u Zagrebu završila u ubrzanoj likvidaciji. 

Paladininoj biografiji ne pomaže što vlastiti poslovni, ali i financijski uspjeh može zahvaliti ruskoj poduzetnici Oksani Dvinskoj i ruskom poduzetniku Sergeju Gljadelkinu za koje se već pisalo da iza njih stoji ruski kapital. 

Plenkovićev ministar Grlić Radman se neukusno ulizivao Lavrovu

Još jedan Plenkovićev kadar se izblamirao svojim ponašanjem prema Rusiji. Konkretno, riječ je o ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, koji je svojedobno odradio doista sramotan javni istup s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u prosincu 2020.

>> Radman nakon sastanka s Lavrovom: Otkrio sam njegovu toplu dušu, čitali smo poeziju

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju na ruskom. Otkrio sam njegovu toplu poetsku dušu. Treća sreća, zbog koronavirusa dva puta smo morali otkazivati susret, u travnju pa u listopadu, ali uspjeli smo se naći prije Božića", rekao je Grlić Radman nakon sastanka s Putinovim ministrom u Zagrebu.

Naravno, nije problem u tome što su se njih dvojica tada sastali, problem su Grlićeve ulizivačke i neukusne pohvale Lavrovu. 

Raspudićeve simpatije za Putina

HDZ se, naravno, nije pozabavio svojim ruskim vezama, nego je nastavio podsjećati na Mostove. Prozvali su saborskog zastupnika u Klubu Mosta Ninu Raspudića.

>> HDZ odgovorio mostovcu: Raspušenko više ne slavi Putina i "nepobjedivu rusku vojsku"

"Dobro je, Raspušenko je evoluirao i prihvatio, nadamo se iskreno, stajališta koja vlada ima od prvog dana. Sada ipak, poput nas, govori o tragediji ukrajinskog naroda, više ne optužuje Ukrajinu da je 'izazvala Rusiju', a Ukrajince da sami sebe ubijaju. Više ne slavi Putina i 'nepobjedivu rusku vojsku', više ne opravdava aneksiju Krima", napisao je HDZ na svom Facebooku.

Doista, Raspudić je svojedobno u emisiji Peti dan opravdavao Putinovu aneksiju Krima, koristeći se sličnom retorikom kakvom se koristio i sam Putin.

Raspudić 2018. godine: Putin nije nekakav agresivni diktator

"Rusija je bila devastirana i u kaosu kada je došao na vlast. Danas ima pet puta veći BDP, veća je zaposlenost, plaće su sa 60 skočile na 650 dolara, životni vijek se produžio za pet godina. Dakle, Putin je dobar za Rusiju. Što o tome misle na Zapadu, druga je stvar", rekao je Raspudić 2018.

"Rusija je djelovala defanzivno, reaktivno. Putin nije imao drugog izbora nego uzeti ono što može. To je bio istok i Krim", ustvrdio je tada Raspudić.

Dodao je i: "Koliko god se njega (Putina, op.a.) prikazivalo kao nekakvog agresivnog diktatora, on nije taj!"

Raspudić je nedavno izjavio i da treba sagledati sve strane rata i "poslušati nekada i druge, pa tako i Aleksandra Dugina", ideologa ruskog fašizma koji daje intelektualni temelj Putinovoj zločinačkoj politici.

Grmoja predlagao zakon protiv LGBT propagande po uzoru na Putina

Ne zaboravimo ni na početku spomenutog Grmoju. On je prošlog ljeta najavio kako će u saboru predstaviti zakon o LGBT propagandi, u kojem bi zabranio slobodno izražavanje i pristup medijima LGBT građanima RH.

Baš je Vladimir Putin bio prvi koji je takav zakon uveo u Rusiji 2013. godine, a očito je bio inspiracija Grmoji. Mostovac je u međuvremenu odustao od te ideje, shvativši da bi mu jako politički naštetila.

Veze Domovinskog pokreta i ruskog kapitala

U cijelom tom žestokom obračunu HDZ-a i Mosta, u kojem obje strane govore istinu o drugoj, a lažu o sebi, u zapećak je pao Domovinski pokret (DP), još jedna perjanica desne političke scene koja ima sporne veze s Rusijom.

Naime, siva eminencija DP-a je slavonski tajkun Mario Radić, koji je poslovno povezan s kontroverznim Pavlom Vujnovcem i PPD-om. U tjednima pred rusku invaziju na Ukrajinu iz DP-a su dolazili glasovi istaknutih članova da se Hrvatska u sve to ne bi trebala miješati.

"Plenković sada poručuje da će nas četiri milijuna odlučno reagirati prema Rusiji. Ja mislim da je to poraz hrvatske vanjske diplomacije, to nema veze s hrvatskim interesima", rekao je predsjednik DP-a Ivan Penava krajem siječnja ove godine.

Takav je stav podržao i njihov saborski zastupnik Stipe Mlinarić. 

Desni dio političke scene je umočen u sumnjive veze s Rusijom i apologiju Putina

Zapravo je iz svega navedenog jasno da simpatije prema Putinovoj politici i sumnjive financijske veze prema ruskom kapitalu postoje na desnom spektru hrvatske političke scene. HDZ, Most i Domovinski pokret su svaki na svoj način umočeni u tu priču.

Nekima je Putin donedavno bio uzor, potajno možda još uvijek jest. Drugi su se pak financijski okoristili povezanošću s ruskim kapitalom.

Što se tiče lijevih i liberalnih stranaka, tu se može spomenuti tek Radničku frontu. 

Radnička fronta jedina suzdržana u saboru u vezi deklaracije koja osuđuje agresiju Rusije

Oni nisu povezani financijski s Rusijom niti su ikada izražavali simpatije za Putina, ali su žestoki protivnici NATO-a. Saborska zastupnica RF-a Katarina Peović bila je jedina suzdržana kada se u saboru glasalo o deklaraciji kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. 

"Deklaracija u početku kaže da je riječ o sukobu koji je ničim izazvan, što smatramo nepotrebnim ekskulpiranjem američkog imperijalizma i NATO politike te da je nepotrebno da se takve riječi nalaze u Deklaraciji", objasnila je Peović svoju suzdržanost. 

"Podržavamo dio Deklaracije koji osuđuje vojni napad Rusije na Ukrajinu kao i dio koji poziva na prekid svih ratnih sukoba, ali smo protiv dijela kojim se militarizira društvo", kazala je Peović.

Sada i nju HDZ proziva u svojim objavama i tvrdi da je ruska igračica. Što se tiče SDP-a, Možemo, Centra i Fokusa, doista je teško kod njih naći ikakve proputinovske izjave ili financijske veze s Rusijom. Nema ih.

Sve je zakuhao Plenkovićev besramni spin

Cijelu ovu frku na hrvatskoj političkoj sceni započeo je zapravo Plenković.

>> Plenković: Oporba želi srušiti vladu, istražit ćemo koliko je ta operacija vanjska

"Oni nemaju ideje ni o čemu, jedino o čemu imaju ideju je da su umreženi, povezani i da hoće lijepiti etikete nama i rušiti vladu. Kad ne mogu dobiti na izborima, onda hoće kreirati neko ozračje", rekao je 11. listopada Plenković, prozvavši direktno SDP, Most i Domovinski pokret.

"Prema tome, imamo jednu udruženu operaciju - to nije nikakva teorija urote, samo gledajte što govore i kako govore. To je jedino pitanje o kojem još trebamo malo detaljnije povesti računa, ali i to ćemo ispitati", rekao je.

Dan kasnije je nastavio u istom putinovskom tonu lova na navodne unutarnje neprijatelje u opoziciji.

Novinar N1 Elvir Mešanović zamolio je Plenkovića da pojasni izjavu o opoziciji koju treba "ispitati", odnosno da kaže o kojim se tu vanjskim faktorima radi.

"Samo neka prate što se zbiva po Europi, vlade, demonstracije, narativ…", odgovorio je Plenković.

Na konkretno novinarsko pitanje radi li se o ruskim utjecajima Plenković je odgovorio: "Vi ste pametan dečko, vi ćete to sami zaključiti."

HDZ i Most su uspješno raskrinkali jedni druge

Plenkovićeve insinuacije su bile dizajnirane kako bi se skrenula pažnja javnosti sa skandala u Ini, u koji je HDZ umočen do grla. Mora se priznati da je Plenkoviću djelomice u tome uspjelo, mnogo više nego u slučaju spina da vlada ide graditi nacionalni stadion.

No, cijela je svađa između HDZ-a i Mosta o tome tko je ruski igrač bila i korisna za hrvatsku javnost. Zapravo su uspješno raskrinkali jedni druge. 

Pročitajte više