HDZ-ov gradonačelnik prebio vojnika pa pobjegao. Nije izbačen iz stranke

Foto: Hina

U nedjelju je oko 1 ujutro u Orehovcu došlo do tučnjave u kojoj je sudjelovao, kako doznaje Index, gradonačelnik Novog Marofa i donedavni HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač, koji je pretukao 52-godišnjeg muškarca. Index neslužbeno doznaje da je napadnuti aktivni pripadnik Hrvatske vojske.

Istukao muškarca pa pobjegao. Kasnije se sam predao policiji

Policijska uprava varaždinska izvijestila je kako je jučer u Orehovcu, na parkiralištu ispred vikend-kuće, došlo do verbalnog i tjelesnog sukoba dvojice muškaraca starosti 45 i 52 godine.

Napadnutom muškarcu pružena je liječnika pomoć, dok se Jenkač udaljio s mjesta događaja. U kakvom je stanju napadnuti muškarac, nije poznato, a odgovor iz OB-a Varaždin objavit ćemo čim pristigne. No, Jenkač je prijavljen za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju.

Policija je naknadno izvijestila da je 45-godišnjak kasnije pristupio u Policijsku postaju Novi Marof, gdje je ispitan zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavka 1. Kaznenog zakona u svezi članka 34. Kaznenog zakona.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policijski službenici Policijske postaje Novi Marof podnijet će posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, priopćila je policija.

Poslali smo upiti MORH-u te ćemo, po primitku, objaviti njihov odgovor. 

Potvrdio Indexu da se potukao: "Izražavam žaljenje"

Poslali smo upit Jenkaču je li doista riječ o njemu. Potvrdio nam je da je sudjelovao u tučnjavi, ali više od toga nije komentirao.

"Mogu potvrditi da sam u spomenuto vrijeme na spomenutoj lokaciji sudjelovao u incidentu te ovim putem izražavam žaljenje što sam u navedenom sudjelovao. Budući da je istraga u tijeku, ne smijem komentirati i iznositi detalje. Voljan sam dati komentar na cjelokupni događaj kada istraga i cjelokupni proces službeno završe. Tada ću komentirati sve okolnosti događaja", poručio je preko svog ureda u Novom Marofu za Index.

Index se obratio HDZ-u, pitali smo vladajuću stranku jesu li ga izbacili iz članstva, a samog Jenkača smo pitali hoće li podnijeti ostavku nakon tučnjave. 

Jenkač nije izbačen iz HDZ-a

HDZ nam je odgovorio poručivši da osuđuju izgred, ali Jenkača nisu izbacili iz stranke. Sačekat će, kako nam odgovaraju, utvrđivanje svih okolnosti događaja.

"Nastavno na medijske upite o izgredu u Orehovcu u kojem je sudjelovao, po svokm priznanju, gradonačelnik Novog Marofa i član HDZ-a Siniša Jenkač, najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilnog ponašanja.

Nakon što se utvrde i razjasne sve okolnosti i činjenice, očitovat će se nadležna stranačla tijela u skladu s našim Etičkim kodeksom i Statutom", odgovorio nam je HDZ na upit.

Jenkač je i trener karatea, hvali se medaljama

Jenkač je godinama aktivni član HDZ-a. Obnašao je funkciju predsjednika Mladeži GO-a HDZ-a Novi Marof i u dva mandata bio potpredsjednik ŽO-a Mladeži. Od 2008. do 2012. godine bio je potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a, a u ožujku 2012. izabran je za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Novi Marof.

Jenkač je po struci tehničar za elektroniku, a bio je i zastupnik u prošlom, 10. sazivu Hrvatskog sabora. Bio je član Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za promet i infrastrukturu, Odbora za poljoprivredu te Odbora za gospodarstvo.

Uz to, na službenim stranicama Novog Marofa Jenkač je naveo da je završio Olimpijsku akademiju za trenera karatea te da je apsolvent na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

“Od ostalih društvenih i sportskih aktivnosti mogu spomenuti da se dvadeset godina aktivno bavim karateom. Nositelj sam crnog pojasa 3. ̊ DAN. Od najvećih sportskih uspjeha mogu spomenuti: europsku medalju u karateu - srebrna medalja na prvenstvu Europe, Grenoble Francuska 2000. godine, zbog čega sam proglašen za najboljeg sportaš Grada Novog Marofa iste godine.

U sportu sam i dalje aktivan kao trener u Karate klubu Okinawa Novi Marof, gdje sam posebno posvećen radu s djecom i mladima. Osnivač sam i dopredsjednik Športskog društva Ključ u kojem aktivno radim i tajnik sam udruge privatnih šumoposjednika Graber Novi Marof”, stoji u opisu na službenim stranicama Grada.

ŠRK Ključ: To je njegova privatna stvar

Iz Športskog rekreacijskog društva Ključ, među čijim osnivačima je i Jenkač, kratko su nam rekli da je tučnjava njegova privatna stvar i da se u to ne žele miješati. 

Na ovaj incident reagirala je i saborska zastupnica Dalija Orešković.

"Dotični je u prošlom sazivu sabora jedno vrijeme bio i član Antikorupcijskog vijeća. Kasnije su iz kvote HDZ-a utrpali Zekanovića. I to je sve što treba znati o načinu na koji su osmišljene i skrojene naše institucije", kazala je. 

HDZ-ov župan se tukao u kafiću

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj da je visokopozicionirani HDZ-ovac na području Varaždina sudjelovao u tučnjavi. Zadnji incident poznat javnosti zbio se prije dvije godine i u njemu je sudjelovao varaždinski župan Anđelko Stričak.

On je u noći s 23. na 24. rujna 2022. godine sudjelovao u tučnjavi u jednom kafiću u centru Varaždina, a pritom je bio pijan. Priznao je da je popio koju čašu vina, no po nalazu koji je dobio Index Stričak je tada u kvi imao 2.02 promila alkohola.

 

Bio je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira, a vrijeđao je i policajce. Nakon što se za incident doznalo u javnosti, tvrdio je da je napadnut, no uskoro je objavljena i snimka nadzorne kamere koja je pokazala da je on napao mladića. Strička je tada branio i Andrej Plenković, a na kraju je dobio samo prekršajnu prijavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.