HDZ-ovac iz sabora pozvao građane da kupuju domaće meso: "Stanje u svinjogojstvu je katastrofalno"

Foto: 123rf

SABORSKI zastupnik HDZ-a Josip Križanić ustvrdio je u srijedu da je stanje u hrvatskom svinjogojstvu katastrofalno te je građane pozvao da kupuju domaće kvalitetno meso, a resornog ministra Tomislava Tolušića da zaštiti hrvatske građane od uvoza nekvalitetnog mesa.

"Hrvatsko svinjogojstvo je u kolapsu, u okruženju se pojavila afrička svinjska kuga i poremetila promet mesa pa iz susjedne Mađarske i Češke trgovački lanci stranih vlasnika uvoze enormne količine subvencioniranog mesa upitne i loše kvalitete bez ikakve kontrole po niskim cijenama i time do kraja uništavaju domaću proizvodnju", rekao je Križanić u slobodnoj raspravi.

Uvoze se, kaže, čak i žive svinje iz Mađarske po sedam kuna da bi se domaćem terenu poremetilo tržište.

"Između Poljske i Češke se dižu granice, ograde na granicama da se zaštiti nacionalno svinjogojstvo jer su vektori prenosioci zaraze divlje svinje. Ostale zemlje članice EU-a svaki dan na svaki način raznoraznim subvencijama i potporama štite svoje nacionalno svinjogojstvo jer je cijena za domaću robu u tim zemljama bitno drugačija nego za uvozne", upozoravao je HDZ-ovac.

Uvoznici, tvrdi, uvoze žive svinje i meso subvencionirano izvozničkim subvencijama i ruše cijenu sada u lipnju na sedam kuna.

"Prije 30 godina svinje su bile deset kuna, a nafta tri. Sada je cijena svinja sedam, a nafte deset kuna. To su dvije kune ispod proizvođačke cijene. Sada u sezoni prijeti kolaps jer po tako niskim cijenama domaće svinje nitko neće čak niti kupiti", rekao je Križanić.

Moramo, kaže, izvoziti naše svinje izvrsne kvalitete po 8,5 kuna, a u Hrvatskoj iz Mađarske svinje ulaze po sedam kuna zbog viškova i zbog afričke svinjske kuge.

Naveo je i kako je prije dva dana u trgovačkom lancu u Puli čovjek kupio tri kilograma vratine, a kad je prerezao imao je što i vidjeti. Iz nje je curio gnoj. "Takvim mesom, dame i gospodo, za 18 kuna mi hranimo svoju djecu dok mi izvozimo svinje po osam kuna", zaključio je.

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić zatražio je od resornog ministra Tomislava Tolušića  da zaštiti hrvatske građane od ugroze izvana, ali i od uvoza takvog mesa pojačanim inspekcijskim nadzorom. Od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražio je pak da počne raditi svoj posao.

"Ima sve alate za to. Mene samo zanima i postavljam im pitanje, za koga oni rade i koga oni štite?" upitao je zastupnik Križanić te je pozvao građane da kupuju domaće meso.

Pročitajte više