Hebrang: Crtali su mi dugi nos, a sad ću ja nekom nacrtati duge prste

MINISTAR zdravstva Andrija Hebrang izjavio je danas kako predsjednica Udruge "Magistra justicia" Branka Crnošija nije bila lišena slobode prilikom inspekcijskog nadzora u njezinoj drugeriji u subotu, kada je, zbog odbijanja vlasnice da dopusti inspekciju, pozvana policija i zatražen nalog za pretragu drogerije.

Hebrang je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako se odlučio za inpekcijski nadzor tog prostora zbog tri dopisa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, od svibnja do studenog, u kojima se sumnjalo da se u toj drogeriji izdaju lijekovi na recept.

Lijekove na recept mogu, prema Zakonu o lijekovima i medicinskih proizvodima, izdavati samo ljekarne, dok se u drogerijama mogu prodavati lijekovi i medicinski proizvodi koji se izdaju bez liječničkog recepta.

Hebrang smatra presedanom to što je Crnošija zabranila obavljanje nadzora nadležnoj sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva. Stoga je, ustvrdio je, bila neizbježna dojava državnom odvjetništvu i pokretanje procedure koja će inspektorima omogućiti da obave svoj zakonom određen posao

Nakon dobivanja sučeve dozvole, inspektori su na policama drogerije, a ne u skladištu kako tvrdi Crnošija, pronašli više od 100 lijekova te recepte za izdane lijekove, pa će o daljnjim postupcima odlučiti policija, odnosno istražni sudac, rekao je Hebrang.

Glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama potvrdila je kako će policija protiv Crnošije zbog nedozvoljene trgovine podnijeti kaznenu prijavu zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Hebrang je rekao kako su nepravilnosti utvrđene u posljednja dva mjeseca kod još šest od ukupno 12 pregledanih ljekarni. Većina prekršaja odnosila se na to da su lijekove izdavali farmaceutski tehhničari kojima to nije dozvoljeno, zbog čega su podnesene četiri prekršajne prijave.

Hebrang je demantirao i tvrdnje predstavnika Udruge "Magistra justicia" Branke Crnošije i Dražena Ćurića da su se dozvole za otvaranje ljekarni ne mogu dobiti jer su pojedina mjesta unaprijed rezervirana za nekog drugog.

Ministarstvo odobrenje daje na temelju suglasnosti Hrvatske ljekarničke komore i HZZO-a, a oni su ocijenili kako je na tom prostoru, uzevši broj stanovnika, popunjena mreža ljekarni. Ćurić je ljekarnu htio otvoriti na mjestu gdje je razmak između dviju ljekarni manji od 200 metara, što je suprotno zakonu, kazao je Hebrang.

"Krše sve propise i zatim osnivaju udrugu da bi izvršili pritisak na javnu upravu da postupi protuzakonito i izda im rješenje, i još ministru crtaju dugi nos. Sad ću ja nekome nacrtati duge prste jer je to kategorija dugoprstića", rekao je ministar.

Pročitajte više