Hebrang: Milanović smišljeno politizira akciju sindikata

KOORDINATOR sindikalnih središnjica Ozren Matijašević priopćio je kako je do sada prikupljeno 65 posto potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu. Sindikalci, međutim, priznaju kako je došlo do usporavanja u prikupljanjima potpisa te su još jednom pozvali građane da se odazovu kampanji i daju svoj potpis protiv štetnih izmjena ZOR-a.

Najbrojnije sindikalne središnjice u zemlji održale su jučer svesindikalni sastanak koji je zaključen zajedničkom izjavom kako će sindikati "nastupati i djelovati zajednički i dogovorno u duhu radničke solidarnosti i uzajamnog uvažavanja". Ozren Matijašević tom je prilikom istaknuo kako akcija protiv izmjena ZOR-a poprima razmjere "plebiscita građana koji jasno iskazuju nezadovoljstvo stanjem u društvu".

Akcija prikupljanja potpisa počela je prije šest dana te će trajati do 23. lipnja. Sindikati do tada moraju skupiti oko 450.000 potpisa.

Hebrang: Peticiju su ispolitizirali

HDZ-ovci su s druge strane žestoko napali sindikate i potpisivanje referenduma. Tvrde da se referendum žestoko ispolitizirao, što je naročito potencirano potpisom šefa SDP-a Zorana Milanovića. "Sindikalna borba je s potpisom Zorana Milanovića dobila politički predznak i to je smišljeno napravljeno", ustvrdio je Andrija Hebrang na današnjoj konferenciji za novinare.

Hebrang, naime, smatra kako je Hrvatska na dobrom putu da izađe iz krize te da joj politizacija nikako nije dobrodošla, naročito onda kada se njome ugrožava hrvatski put prema Europskoj uniji.

Oštar je bio i Boris Kunst koji je izjave sindikata o ukidanju kolektivnih ugovora nazvao bezočnim lažima dodajući kako ne mogu vrijediti ista prava iz kolektivnih ugovora od prije deset godina i sada, kada su uvjeti potpuno drugačiji. SDP-ovce je nazvao licemjerima ustvrdivši kako je njihova Vlada 2003. drastično srezala radnička prava. "Upravo je Linić kao potpredsjednik Vlade rekao da sa sindikatima ne treba razgovarati", obrušio se Kunst i na Slavka Linića dodajući kako je očito da je počela predizborna kampanja.

Sindikate podržao Boris Mikšić

Sindikate je u njihovoj akciji podržao i vječni predsjednički kandidat Boris Mikšić. "Nedopustivo je da Vlada samovoljno mijenja Zakon o radu, to je sramotan politički sistem kojim se konstantno radi protiv građana umjesto da državne strukture budu servis za njihovu dobrobit. Trebaju se stvarati bolja radna prava, a ne ukidati postojeća", istaknuo je u priopćenju.

Mikšić dodaje kako se ovakvim akcijama sindikata vraća dostojanstvo hrvatskom radniku "jer jedino radom i stvaranjem novih vrijednosti možemo otplatiti sve kredite i dugove koje su naši kvalitetno potkupljeni političari bezglavo uzimali kako bi stvorili privid rasta, razvoja i blagostanja u državi".

Pročitajte više