Hebrang odbacuje tvrdnje da je zaustavio obnovu Splitske bolnice

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang odbacio je u današnjem priopćenju tvrdnje predsjednika splitskog SDP-a Marina Jurjevića i ravnatelja KBC-a Split Dinka Mirića da je zaustavio projekt Odjela za ginekologiju i obnovu kuhinje u splitskoj bolnici.

Inicijativu za dogradnju rodilišta pokrenula je Vlada čiji sam bio član i napravila financijske planove. Sada imamo ugovoreni kredit za financiranje splitskog rodilišta, a kredit će vraćati iz proračunske stavke Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, ističe Hebrang.

Prema Zakonu o državnom proračunu kao i Zakonu o izvršenju državnog proračuna, proračunski rashodi ne smiju se ugovarati prije nego što je Hrvatski sabor odobrio rashodovnu stavku u ugovorenoj visini.

Navedeni kredit odnosi se na višegodišnje razdoblje te smo ga u Ministarstvu zdravstva planirali kako je i ugovoreno, kaže Hebrang.

U ovogodišnjem državnom proračunu prošla Vlada nije predvidjela rashodovne stavke za splitsku bolnicu pa smo to učinili mi za slijedeće razdoblje.

Tako smo u rashodovnoj stavci za splitsku bolnicu predvidjeli 4,5 milijuna kuna koliko stiže na naplatu za projekt splitskog rodilišta, a ostale stavke do visine od 71 milijun kuna raspodijelili smo na slijedeće godine i predvidjeli u tim proračunima, naglašava Hebrang.

Isto tako, pred Hrvatski sabor poslali smo prijedlog za rashode potrebne za izgradnju i adaptaciju bolničke kuhinje. Za tu namjenu ove godine izdvojili smo 3,5 milijuna kuna tako da će i taj projekt biti financiran prema predviđenoj dinamici.

Protuzakonito postupanje u izgradnji tih projekata moglo bi ih ugroziti i zato smo ih uskladili sa postojećim propisima. Vjerujemo da će naš prijedlog proračuna biti prihvaćen u Hrvatskom saboru te će se sve aktivnosti, ovaj puta utemeljene na pozitivnim zakonskim propisima, nastaviti krajem ožujka, napominje Hebrang.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi prihvatilo je sve započete projekte u cjelokupnom sustavu, kao i nastavak projekata započetih prije više godina. Isto tako, predvidjeli smo za investicije u zdravstvu za 20 posto više sredstava nego što je to bilo prošle godine, kaže se u priopćenju ministra Hebranga.

Pročitajte više