Hebrang poručio prosvjednicima: Strpite se još par mjeseci pa mijenjajte vlast na izborima, a ne na ulici

PREMIJERKA Jadranka Kosor je danas nakon sastanka s Hrvatskom udrugom poslodavaca u središnjici HDZ-a komentirala jučerašnji prosvjed čiji su sudionici tražili njezinu ostavku, upozorivši da na taj način nećemo ući u Europsku uniju.

> Reakcije na postupanje policije protiv prosvjednika: Policija je vježbala za ozbiljne demonstracije

> Prosvjednici specijalcima: Tko je naredio da nas tučete, ženu koja je stajala opalili ste po glavi!

"Ako budemo na cesti, nećemo završiti pregovore za ulazak u EU i nećemo ostvariti taj veliki strateški i povijesni cilj u godini u kojoj obilježavamo 20 godišnjicu samostalnosti Hrvatske", rekla je.

Također je dodala da vjeruje kako većina građana to i prepoznaje, a u to se, kako kaže, uvjerila i sama na jučerašnjem sastanku s braniteljskim udrugama. Pohvalila se kako njezina Vlada, unatoč zahtjevima oporbe, prošle godine nije smanjila plaće i mirovine te je ukidanjem posebnog poreza i izmjenama poreza na dohodak omogućila veća primanja za 1,5 milijuna građana. "Hrvatskoj su potrebni mir i stabilnost, a ne prosvjedi na ulici", kazala je Kosor koja jučer navečer nije željela komentirati prosvjed, nego je samo kratko poručila "laku noć".

"Neka se prosvjednici strpe još par mjeseci"

Predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Andrija Hebrang kazao je danas da se vlast u demokratskoj zemlji ne mijenja na ulici, nego na izborima. "U demokraciji se vlast mijenja na izborima. Hrvatska je demokratska zemlja i izbori slijede odmah nakon potpisa pristupnog ugovora s EU, to znači za nekoliko mjeseci", kazao je Hebrang i poručio prosvjednicima da se strpe još tih nekoliko mjeseci.

Da se vlast ne mijenja na ulici, nego na izborima, složio se i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, ali je istaknuo i da hrvatski Ustav svim građanima jamči pravo na prosvjed i izražavanje nezadovoljstva. "Stoga pozivam predsjednicu Vlade i HDZ da hrvatskoj javnosti konačno obznane dan kada će se održati parlamentarni izbori", kazao je Dragovan i dodao da građani to očekuju od premijerke Kosor.

"Oni koji se brinu za mir trebaju raditi svoj posao"

HSS-ov predsjednik Josip Friščić je istaknuo da su prosvjedi legitimna stvar za svako demokratsko društvo, ali i dodao da moraju raditi posao oni koji su zaduženi da prosvjedi proteknu u miru. Kao demokratsko pravo je označio i traženje smjene Vlade, osobito od strane oporbe.

Pročitajte više