Hebrang: Smrću mi prijete zato što sam stao na put kriminalu

POTPREDSJEDNIK Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang izjavio je za subotnje izdanje Večernjeg lista da je prijeteće pismo koje je nedavno primio nastavak organizirane hajke protiv njega, a organiziraju je oni koji su pogođeni time što je ulaskom u Ministarstvo zdravstva zaustavio brojne finacijske poslove koji nisu utemeljeni na zakonu.

Organizirana hajka je počela napadima u medijima različitim izmišljotinama, iskrivljenim izjavama, napadima na mene kao političara i osobu. Izvor im je u krugovima kojima sam stao na put u protuzakonitim aktivnostima. Ulaskom u Ministarstvo zdravstva zaustavio sam brojne financijske poslove koji nisu utemeljeni na zakonu i oni koji su time pogođeni organiziraju hajku. Kad su vidjeli da me ne mogu spriječiti, krenuli su i s ovakvim prijetnjama, rekao je Hebrang.

Time, dodao je, nisam iznenađen, ali sam duboko iznenađen činjenicom da je tu prijetnju policija objavila. "To je opasno, jer to ugrožava mogu obitelj koja za prijetnju nije trebala znati. U ozbiljnim policijskim institucijama to se ne bi smjelo ni dopustiti niti tolerirati. Javna objava znak je počinitelju za ono što se u dječjoj igri zove tko se nije skrio, magarac je bio" - rekao je Hebrang.

Smatra da je vrlo je uzak krug ljudi koji su to mogli počiniti, ali da će nakon objave vjerojatno imati vremena zamesti tragove.

Na pitanje kako komentira to što, prema anketama među građanima, u izrazito pozitivnoj vladi osobno strši po nepopularnosti, odgovorio je da svakog dana dobiva velik broj pisama podrške u uspostavi pravne države, u borbi protiv korupcije, što je u nerazmjeru s onim što čita u novinama. "Nisam ušao u Vladu zbog ovakve ili onakve percepcije, nego zato da u sektoru napravim reda", istaknuo je Hebrang, dodavši da onaj tko uvodi red uvijek potiče određene krugove da ga pokušaju spriječiti.

Na pitanje što će ponuditi umjesto sadašnjeg modela dopunskog zdravstvenog osiguranja, rekao je da postoje tri mogućnosti: da ga prepustimo tržištu, da dopunsko osiguranje odvojimo od pravne osobe HZZO-a i osnujemo ga kao pravnu ustanovu, te da ga ukinemo. Mislim da je druga varijanta najprihvatljivija, s time da će uvijek biti zaštićeni socijalno ugroženi slojevi u svojim pravima, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva.

Istaknuo je, uz ostalo, da za investicije u zdravstvu ima 680 milijuna kuna, što je 30 psoto više nego lani i da prioritet imaju projekti koji su započeti ako su utemeljeni na zakonu.

Obnovit će se i sva oprema starija od osam godina, ali natječaji neće biti kao dosad, da se pojedina oprema kupovala po dvostruko višoj cijeni nego na zapadnom tržištu, rekao je Hebrang, upitavši kako je moguće da je višeslojni CT na Rebru plaćen 15 milijuna, u Vinogradskoj osam, a u Dubravi šest milijuna kuna .

Pročitajte više