Hebrang: Za preživljavanje zdravstva potrebne su žrtve

ZA PREŽIVLJAVANJE sustava uvijek su potrebne žrtve, a one su u ovom slučaju svedene na minimum, izjavio je danas HDZ-ov zastupnik Andrija Hebrang, braneći u Saboru predložene izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima Vlada kani uvesti administrativnu pristojbu na liječničke preglede.

Nakon žestokih kritika oporbenih klubova, koji su predloženu pristojbu ocijenili "haračom na bolest, novim udarom na socijalni standard građana", Hebrang je ustvrdio da bi bez predložene mjere, kojom bi zdravstvo godišnje namaknulo oko pola milijarde kuna, zdravstveni sustav doživio potpuni slom.

"Ovo je jedini način da ne upadnemo u krizu, odnosno potpunu nestašicu lijekova i manjak sredstava za plaće zdravstvenih djelatnika", kazao je.

Hebrang je naglasio da je hrvatski zdravstveni sustav jedini u Europi zadržao maksimalnu zdravstvenu zaštitu - država pokriva više od 90 posto ukupne cijene zdravstvenih usluga, oko 85 posto cijene lijekova, oko tri milijuna ljudi oslobođeno je svih oblika participacije.

"Takav sustav više nije održiv", rekao je, napominjući da su predložene mjere samo korak prema cjelovitoj reformi zdravstvenog sustava.

Saborska oporba, ali i HDZ-ov koalicijski partner HSU, žestoko su kritizirali predložene izmjene, prozivajući Vladu da teret neučinkovite zdravstvene politike želi prebaciti na građane, posebno one najsiromašnije.

Uvođenje administrativne pristojbe, koja bi se mjesečno kretala od pet do 30 kuna, Željka Antunović (SDP) smatra haračom na bolest.

"Vlada nema političke hrabrosti, a kamoli odgovornosti za stanje u zdravstvu", kazala je.

"Podržati ovaj zakon znači dušu prodati za pola milijarde kuna", ocijenila je Ljubica Lalić (HSS), uvjerena da su predložene izmjene protivne ustavnoj odredbi po kojoj je Hrvatska socijalna država.

"Ovo nije reforma zdravstva nego mjera da se dođe do pola milijarde kuna na štetu građana", smatra i Dragutin Lesar (HNS/PGS), koji, kao i Damir Kajin (IDS), drži da će ta mjera ugroziti zdravstvenu zaštitu više od milijun hrvatskih umirovljenika.

U ime umirovljenika govorio je Josip Sudec (HSU), rekavši da ne može podržati mjeru koja znači "tihi genocid" prema umirovljenicima.

"Nije li to tihi genocid prema tim ljudima koji ili neće koristiti zdravstvenu zaštitu ili će na ulici tražiti deset kuna da mogu otići liječniku", upitao je.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić uvjeravao je zastupnike u nužnost predloženih mjera, kao pokušaj konsolidacije stanja u zdravstvu prije cjelovite reforme.

Napomenuo je da pristojbu neće plaćati djeca do 18 godina, osobe s 80 i više postotnim stupnjem invalidnosti, te invalidi Domovinskog rata, a od plaćanja će biti oslobođeni i svi preventivni pregledi (primarna zdravstvena zaštita).

Pročitajte više