Helsinški odbor ocijenio stanje ljudskih prava u Srbiji lošim

Srbijanska vlada propustila je u 2004. godini ispuniti obveze koje je preuzela pristupanjem Vijeću Europe, nije na pravi način reagirala na međuetničke sukobe niti je učinila bilo kakav pomak u suočavanju s prošlošću, zato je stanje ljudskih prava u Srbiji ocijenjeno lošim, istaknula je predsjednica Helšinskog odbora za ljudska prava Sonja Biserko predstavljajući u četvrtak u Beogradu novinarima izvješće tog odbora za prošlu godinu.

"Politička elita na vlasti nema snage konstituirati državu i postaviti temelje novog društva i umjesto modernog identiteta Srba, prihvaća i potiče najkonzervativnije antieuropske obrasce", rekla je Biserko.

Helsinški odbor preporučuje da Vlada i Skupština Srbije, kako i sve nacionalne institucije napuste etnonacionalistički koncept koji je Srbiju doveo u sukob sa susjedima i svijetom.

Posebice se preporučuje srbijanskoj vladi da surađuje s Tribunalom za ratne zločine u Haagu iskreno i bez manipulacija koje zamagljuju bit potrebe suočavanja s ratnom prošlošću. U tom kontekstu, Odbor smatra da bi vlada trebala donijeti deklaraciju u povodu desete obljetnice masakra u Srebrenici, kojom će biti priznat zločin nad Bošnjacima, a javno mnijenje se suočiti s istinom o tome.

U izvješću Helsinškog odbora srbijanskoj vladi se preporučuje i prihvaćanje realnosti na Kosovu. Ona bi trebala podržati kosovske Srbe da aktivno sudjeluju u radu kosovskih institucija. To podrazumijeva iskreno prihvaćanje dijaloga s Prištinom i opredjeljivanje za postizanje povijesnog sporazuma Srba i Albanaca.

Istodobno se traži uvažavanje realnosti u odnosima u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore.

"Reforme u Vojsci SCG treba ubrzati radi stjecanja uvjeta za članstvo u Partnerstvu za mir, a politizaciju policije treba prekinuti i nastaviti njezinu profesionalizaciju i transformaciju. Vlada svojim odnosom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) treba jasno pokazati da je Srbija laička država, što znači da ne bi trebala dopustiti sekularizaciju na kojoj SPC inzistira", navodi se u preporukama Helsinškog odbora objavljenim u četvratak.

Od vlade Srbije i pravosudnih organa se traži da prestanu s ometanjem sudskog procesa za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Posebice se preporučuje srbijanskoj vladi da ohrabri provođenje Zakona o lustraciji te počne primjenjivati "aktivnu manjinsku politiku" .

(Hina) xtman ybr

Pročitajte više