HEP pustio grijanje zgradi u Zagrebu, a vani je +30

Foto: Index

STANOVNICI jedne zgrade na zagrebačkoj Savici danas su se, osim s nesnosnim vrućinama vani, morali boriti i s kipućim radijatorima. 

Naime, netko se dosjetio da bi na vrhuncu ljetnog toplinskog vala bila dobra ideja da se obavi punjenje kućne instalacije centralnog grijanja. 

Stanare je HEP toplinarstvo putem obavijesti koje su postavili na ulazna vrata zgrade obavijestilo da moraju obavezno otvoriti radijatorske ventile na poziciju broj 5, što drugim riječima znači da do kraja moraju pojačati grijanje.

Punjenje je započelo oko 9 sati ujutro kada je u Zagrebu temperatura na suncu već prelazila 30 stupnjeva, a danas bi mogla ići i do 35 Celzijevih stupnjeva u hladu. Kao da to nije dovoljno, stanovnike zgrade u Zagrebu tako su iz HEP toplinarstva dodatno grijali radijatorima, a sve je potrajalo nekoliko sati tijekom prijepodneva. 

Na apsurd je upozorila čitateljica koja živi u zgradi koju su iz HEP-a danas dodatno ugrijali.

"Radijatori su nam od jutra kipući, a vani je toplinski udar. To nije normalno", rekla je Indexu čitateljica.

Poslali smo upit HEP toplinarstvu u kojem smo upitali zašto se punjenje kućnih instalacija obavlja po najvećim vrućinama usred ljeta.

Iz HEP-a odgovorili da ima previše zgrada da bi se sve radilo u rujnu, no nisu objasnili zašto instalacije pune tijekom najvećih vrućina

Iz HEP-a su nam u posljepodnevnim satima odgovorili kako se punjenje izvodi ljeti jer bi u protivnom došlo do prevelike gužve kad bi svi počeli s punjenjem instalacija u isto vrijeme, no nisu objasnili zašto to čine baš u danima najgorih vrućina ovoga ljeta.

U svom su odgovoru napisali da je krajnji rok za izvođenje svih radova 1. rujna jer od 15. rujna počinje razdoblje spremnosti za ogrjevnu sezonu i početak grijanja, no da se ti rokovi ne poštuju.

"Prema iskustvu HEP-TOPLINARSTVA d.o.o., na samom početku ogrjevne sezone velik je broj zgrada za koje nisu zaprimljeni zahtjevi za punjenjem sustava grijanja, a kada nastupi zahlađenje, masovno se zaprimaju potvrde predstavnika suvlasnika o završenim radovima te zahtjevi za punjenje sustava grijanja. U tom slučaju, vrlo je teško u kratkom roku organizirati punjenje unutarnjih instalacija grijanja u svim zgradama. Osim toga, događa se da u pojedinim zgradama radovi na unutarnjim instalacijama grijanja, koje su organizirali krajnji kupci, nisu adekvatno provedeni, pa nije moguće odmah uključiti grijanje, iako su se ispunili vremenski uvjeti za početak ogrjevne sezone", odgovorili su iz HEP-a.

Dodali su da u Zagrebu postoji još oko 408 zgrada kojima tek slijedi punjenje instalacija, ali nisu precizirali kojim će se redoslijedom to raditi.

Pročitajte više