Heroji ne pucaju staricama u glavu

Foto: Index/N1

REHABILITACIJA ratnog zločinca Mirka Norca jedna je od najgnjusnijih epizoda ove vlade i to u prilično žestokoj konkurenciji.

>> Tko je Mirko Norac? Dvaput osuđeni ratni zločinac i ubojica žene

Veličanje ratnih zločinaca koji su počinili i/ili naredili zvjerska ubojstva civila, te su zato pravomoćno osuđeni (što na Haškom, a što na hrvatskom sudu), odvratno je neovisno o tome tko to čini. No kad to čine članovi vlade, najvišeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj, tada se bez previše krzmanja može reći da se radi o službenoj politici Republike Hrvatske, onoj koja predstavlja sve nas koji smo još uvijek ostali u ovoj čemernoj zemlji.

Povratak Mirka Norca na službena događanja u organizaciji Plenkovićeve vlade nije krenuo jučer. Norac se, naime, pojavio u Ljubovu na obljetnici Oluje, gdje ga je u svojstvu izaslanika vlade pozdravio ministar branitelja Tomo Medved.

Jučer su, na obljetnicu akcije Medački džep, ratni zločinac Norac i njegovi obožavatelji iz Banskih dvora otišli korak dalje. Naime, Norac se tako "spontano" pojavio na službenom obilježavanju akcije Medački džep - iste one akcije u kojoj je počinio ratne zločine za koje je osuđen na 15 godina zatvora. Potom je Norcu, da stvari budu potpuno jasne, vladin protokol uputio službeni pozdrav, nazvavši ga pritom "generalom", unatoč činjenici da mu je čin generala oduzet upravo zbog činjenice da je pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina. Pri tome se, da sramota bude potpuna, dvoranom prolomio glasan pljesak osuđenom ratnom zločincu.

Ako Norac "nosi svoj križ", što nosi starica kojoj je Norac pucao u glavu?

Nakon toga je Norčevo pojavljivanje na obljetnici prokomentirao i ministar obrane Damir Krstičević i to sljedećim riječima: "Što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić, i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama."

Krstičević je tako ratni zločin nazvao "onim što se tu dogodilo" te pokušao od Norca, čovjeka koji je osobno predvodio zvjerska smaknuća srpskih civila, napraviti žrtvu. Norac nosi svoj križ? Što onda nosi starica kojoj je Norac pucao u glavu kako bi potaknuo svoje vojnike da smaknu preostale srpske civile koje su odveli na stratište? Jesu li Norčeve žrtve zaslužile da ih se spomene ili je, kao što to tvrdi ministar Krstičević, samo Norac taj koji "nosi svoj križ"?

Mirko Norac je, ponovimo to još jednom, iz pištolja pucao srpskoj starici u glavu. Za razliku od golemog broja hrvatskih branitelja koji su domovinu od četničke agresije branili časno, Norac je smaknuo staricu i naredio svojim vojnicima da pobiju ostale civile na stratištu kod Gospića.

Takvom čovjeku danas se dive dva ministra u vladi Andreja Plenkovića. A premijer? On, naravno, šuti. Njega se to ne tiče.

Medved i Krstičević su slavljenjem Norca pljunuli na sve branitelje koji su časno branili domovinu

Slavljenje Mirka Norca, hladnokrvnog ubojice srpske starice, civilizacijsko je dno. Njime su, između ostalog, ministri Krstičević i Medved, isti oni koji se povazdan kunu u čistoću Domovinskog rata, pljunuli u lice svim braniteljima koji su časno i bez zločina obranili zemlju od četničke agresije.

Za nekoga tko je opsjednut vojskom, ratom i vojničkom čašću, Krstičević i Medved morali bi znati da je ratni zločin nad civilima neoprostiv čin za jednog vojnika, a naročito časnika. 

Heroji ne pucaju staricama u glavu, a civilizirana društva ne slave ljude koji čine takve zločine. I zato je slavljenje Mirka Norca samo još jedna u nizu potvrda da je Hrvatska zapela u balkanskoj kaljuži mržnje iz koje se neće tako brzo izvući.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više