Strašno: Vlada pozdravila ratnog zločinca Norca na obilježavanju Medačkog džepa

Strašno: Vlada pozdravila ratnog zločinca Norca na obilježavanju Medačkog džepa
Screenshot: N1

MINISTAR obrane i izaslanik vlade na obilježavanju akcije Medački džep u Gospiću Damir Krstičević je pozdravio dolazak osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca.

>> Ratni zločinac Norac pojavio se na obljetnici akcije Medački džep

U Gospić je, naime, danas stigao i jedan od ratnih zapovjednika, umirovljeni general Mirko Norac, koji  je osuđen za ratni zločin.

Norac je, podsjetimo, viđen na misi za poginule branitelje na kojoj su bili i ministar obrane Damir Krstičević te Mirko Šundov, načelnik Generalnog stožera Oružanih snaga.

"Meni je drago što je danas ovdje s nama"

"Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić, i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama'', rekao je Krstičević.

Kako je javila televizija N1, službeni protokol vlade je na obilježavanju akcije Medački džep pozdravio Mirka Norca i Mladena Markača, koji su od prisutnih dobili najdulji i najglasniji pljesak.

Norac je osobno ubio ženu na stratištu kod Gospića

Podsjetimo, Norac je osuđen po optužnici za ratni zločin zbog likvidacije 40-ak civilnih stanovnika u Gospiću u jesen 1991. godine te po zapovjednoj odgovornosti za zločine u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine. Kazna mu je objedinjena na 15 godina.

Nakon odslužene dvije trećine kazne uvjetno je pušten na slobodu u studenom 2011. godine. Nije se pokajao ni zbog jednog zločina, čak niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu.

Kustić: To nije akcija koje bi se branitelji trebali stidjeti

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Mario Kustić, rekao je u nastavku obilježavanja da je akcija Medački džep bila „akcija početka kraja kninske krajine“. Poručio je kako to nije akcija koje bi se hrvatski branitelji trebali stidjeti, da pojedinačna krivnja nije isto što i slika koju su neki pokušali nametnuti o Domovinskom ratu.

"Mi smo samo branili svoje u želji da naša djeca nastave živjeti na ognjištima svojih djedova i da stvaraju svoje obitelji učeći svoju djecu kako se voli domovina" , rekao je Kustić i istaknuo kako su oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz obrambenog karaktera Domovinskog rata.

Ante Deur, savjetnik predsjednice Republike, podsjetio je na važnost zajedništva, "sinergije onog vremena, važnosti vizije, snage emocija", te se zauzeo da se na mladu generaciju prenese ta emocija, da vide da je to bila pobjednička generacija.

U ime stradalničkih obitelji, Josip Dragičević, sin poginulog Mile Dragičevića rekao je kako je odrastanje, bez jednog ili oba roditelja, njega i drugu djecu poginulih branitelja iskalio da postanu borci za svoju i dobrobit svoje države, jer znaju da su njihovi roditelji htjeli prosperitetnu i jaku, samostalnu Hrvatsku.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara