Hezbollah i Hamas zaklinju se na osvetu, osude iz cijelog svijeta

NAKON pogibije više od 50 libanonskih civila u izraelskom zračnom udaru na Qanu u južnom Libanonu, iz cijelog svijeta stižu osude, a šijitski pokret Hezbolah i palestinski Hamas zaklinju se na osvetu.

"Naša će osveta za ovaj užasan pokolj biti okrutna", objavili su dužnosnici Hezbollaha u Bejrutu kako prenosi njemačka agencija dpa.

Istodobno su u nedjelju prijepodne bijesni pristaše Hezbolaha izašli na ulice Bejruta u znak prosvjeda protiv pogibije u Qani i napali sjedište UN-a u središtu grada.

Palestinski vladajući pokret Hamas objavio je da će izvesti niz napada na Izrael među kojima i samoubilačke napade kao odgovor na pogibiju više od 50 libanonskih civila, među kojima i 27 djece, u Qani.

"Suočeni s ovim otvorenim ratom protiv arapskih i muslimanskih nacija sve su opcije otvorene, uključujući i udare duboko u srž cionističkog entiteta", rekao je viši Hamasov dužnosnik Mushir al Masri u Gazi naglasivši da su "sva sredstva dozvoljena".

Europska komisija priopćila je u nedjelju iz svog sjedišta u Bruxellesu da je izraelski zračni udar u kojem su stradale desetine nedužnih libanonskih civila "užasan".

"Komicija je opetovano tražila od dviju strana da što je hitnije moguće postignu prekid vatre i da se obje strane pod svaku cijenu moraju pridržavati humanitarnih normi i međunarodnog prava", rekla je glasnogovornica Katharina von Schnurbein.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice, koja boravi u diplomatskoj misiji usmjerenoj okončanju libanonske krize u Jeruzalemu, izjavila je nakon bombardiranja Qane da je vrijeme za postizanje prekida vatre u ratu između Izraela i gerilaca Hezbolaha.

Rice je rekla da je duboko pogođena i tužna zbog bombardiranja te potvrdila da je otkazan njen planirani nastavak puta u Bejrut, ali i najavila da ostaje u Izraelu kako bi pokušala pridonijeti postizanju sporazuma o okončanju 19-dnevnog otvorenog sukoba.

"Mislim da je vrijeme za postizanje prekida vatre... Moramo pokušati postići prekid vatre", rekla je Rice novinarima.

Državna tajnica pojasnila je da prekid vatre ne znači povratak poziciji prije rata, čiji je povod bila Hezbolahova otmica dvojice izraelskih vojnika 12. srpnja. Izrael i SAD su ponovljeno izjavili da žele osigurati da Hezbolah više ne bude u stanju izvoditi kopnene i raketne napade i da se taj radikalna militantna organizacija razoruža u skladu s rezolucijom UN-a.

"Moramo pokušati i tako dobro obaviti svoj posao kako tijekom sljedećih puno, puno godina ne bi više bilo sve više i više incidenata", rekla je Condoleeza Rice.

Francuski predsjednik Jacques Chirac osudio je izraelski napad na Qanu naglasivši kako najnovija tragedija najbolje pokazuje koliko je potreban trenutan prekid vatre.

"Predsjednik je s dubokom zabrinutošću čuo vijest o najnovijem činu nasilja koje je odnijelo desetine života nedužnih civila, pogotovo žena i djece u Qani", kaže se u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

"Francuska optužuje tu neopravdanu akciju koja više no ikada pokazuje potrebu za trenutnim prekidom vatre", ističe se u priopćenju.

Britanska ministrica vanjskih poslova Margaret Beckett ocijenila je izraelski napad na Qanu "strašnim činom".

"Doista je grozno, to je strašno... Nesumnjivo će današnji događaji barem kratkoročno pogoršati stvari", rekla je Beckett televiziji Sky News ali i dodala: "Ne možemo si priuštiti da Izrael prestane slušati".

Jordanski kralj Abdullah II osudio je zračni napad na Qanu kao "kriminalnu agresiju" usmjerenu na nedužne civile i pozvao na trenutačan prekid vatre. Abdullah je naglasio da je napad na Qanu "izravno kršenje zakona i svih međunarodnih konvencija".

Pročitajte više