HFP će od ponedjeljka rješavati slučaj plantaže voća Borinaca

Hrvatski Fond za privatizaciju (HFP) od ponedjeljka će nastojati konkretnim postupcima zaštititi interese plantaže voća Borinaca i stotinjak radnika, zaključeno je danas na sjednici županijskoga Gospodarskosocijalnog vijeća i čelnika Vukovarskosrijemske županije s predstojnikom Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomirom Begovićem i potpredsjednikom HFPa Ruđerom Friganovićem.

HFP je krajem lipnja preuzeo upravu nad plantažom voća Borincima, nedaleko od Vinkovaca, koja je proteklih deset godina bila u vlasništvu đakovačke tvrtke PAN Trgovine. Plantaža voća Borinci bila je prije Domovinskog rata među najvećima u Europi. Privatizirana je prije deset godina, a vlasnik joj je đakovačka tvrtka PAN Trgovina. U nagodbi s tom tvrtkom i njezinim vlasnikom Marinkom Mikulićem u travnju ove godine hrvatska država preuzela je u zamjenu za dug PAN Trgovine nekretnine Borinaca, procijenjene na 115 milijuna kuna, ali ne i radnike, koji su danas u novoosnovanoj tvrtki kćeri PAN Trgovine Eko-prometu.

"Riječ je o klasičnom primjeru pretvorbeno-privatizacijskih makinacija", ustvrdio je predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, dodajući kako je nužno što prije osnovati novu tvrtku koja bi preuzela i radnike Borinaca, te im isplatiti plaće koje nisu dobili nekoliko mjeseci.

Po njegovim riječima, HFP bi trebao zatražiti odgovornost Marinka Mikulića zbog nepoštivanja ugovora o privatizaciji, što je uzrokovalo devastaciju Borinaca te ugrozilo prava radnika.

Predsjednik Gospodrsko-socijalnog vijeća Vukovarsko-srijemske županije Marijan Rubić je rekao da su Vijeće i Županija u posljednje dvije godine upozoravali državne vlasti "na ono što Borincima čini Marinko Mikulić, ali nije bilo reakcija".

Prema ocjeni potpredsjednika HFP-a Ruđera Friganovića, u slučaju privatizacije Borinaca "može se govoriti o prevari države i radnika".

Već od ponedjeljka sjest ćemo za stol i pokušat ćemo se dogovoriti kako pomoći Borincima da ponovno budu stabilnom tvrtka prepoznatljivog imena na tržištu, istaknuo je Friganović, koji je to ponovio i skupini od 30-ak radnika koji su ispred županijske vijećnice čekali da vide kako će završiti sastanak.

(Hina) žd mć

Pročitajte više