HFP neće čekati kraj istrage DORH-a: Grgića spašava Privredna banka Zagreb?

IAKO je bilo više puta najavljivano kako će se Hoteli Koločep vratiti državi, odnosno da će Hrvatski fond za privatizaciju jednostrano raskinuti ugovor s Otokom znanja kojeg vodi Siniša Grgić, inače članom Programskog vijeća HRT-a, to se naposljetku ipak neće dogoditi.

Kako piše Poslovni dnevnik na posljednjoj sjednici Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju razmatrao je raskidanje ugovora iz 2005. godine, onog sklopljenog s Otokom znanja za preuzimanje 88,86 posto dionica Hotela Koločep  i o tome se raspravljalo na zatvorenom dijelu sjednice. Navodno je Fond odustao od povratka Koločepa nakon savjeta pravnih stručnjaka koji su upozorili Fond da bi mu u tom slučaju pozicija bila neizvjesna i u samom sudskom sporu i u pogledu nadoknade štete.

Obveza ulaganja nije obvezujuća?

Navodno su sugerirali kako jedinu obvezu koju Otok znanja nije ispunio iz ugovora s Fondom, a to je obveza ulaganja u društvo, sporazumom nije niti predviđena mogućnost njegova raskida(!?). Stoga će Fond, piše Poslovni dnevnik, s ustanovom Otok znanja pokušati iznaći mirno rješenje, a u međuvremenu će pokušati dogovoriti "izlaznu strategiju" s Privrednom bankom koja ima založno pravo nad svim dionicama iz privatizacije i nekretninama Hotela Koločep.

Prvi čovjek PBZ-a Božo Prka navodno je sam izložio nedavno nekoliko prijedloga HFP-u, uz napomenu da ni u kom slučaju PBZ ne želi dopustiti stečaj hotela

Prva verzija podrazumijeva da  država odnosno HFP podmiri dug Koločepa PBZ-u od 58 mil. kuna, a Banka u tom slučaju daje popust i oprašta 10 mil. kuna. Prema drugoj verziji HFP plaća 50 posto duga, a ostatak nakon prodaje hotela. HFP i PBZ zajedno traže kupca dok treća mogućnost predviđa da PBZ preuzme privremeno upravljanje Koločepom, imenuje upravu i u roku od dvije godine privatizira. U tom slučaju Otok znanja ide u likvidaciju.

Istražni zahtjev

Podsjetimo kako je nedavno Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo je istražni zahtjev protiv Siniše Grgića, Davora Lauca i Mare Musladin, kao i francuskog državljanina Guya Maranzana, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Osumnjičenici su tako tijekom 2008. godine u Dubrovniku i Zagrebu, koristeći se ovlastima odgovorne osobe trgovačkog društva, pri zaduživanju i raspolaganju sredstvima mimo interesa društva i na njegovu štetu drugoj pravnoj i fizičkoj osobi priskrbili sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,387.770,00 kuna.

Podsjetimo kako smo svojedobno objavili da je HFP prepustio inicijativu istražnim tijelima nakon što je premijerka Jadranka Kosor sredinom siječnja izdala nalog Fondu za privatizaciju da se stanje oko Hotela Koločep hitno istraži. Takva odluka je donesena jer s pravnog aspekta HFP ništa ne priječi da jednostrano raskine ugovor, jer je vrlo lako dokazivo kako se Otok znanja nije držao potpisanih obveza kada su pobijedili na natječaju 2005. godine za Hotele Koločep.

No, problem se pojavio s financijskog aspekta zato što jednostrani raskid ugovora od strane HFP-a ne bi bio opravdan, jer je na dijelu dionica, koje su sada u vlasništvu Otoka znanja, upisano založno pravo, a nekretnine društva dodatno su opterećene.

Pročitajte više