HGSS: Nastavlja se potraga za nestalim 81-godišnjakom s Hvara

Foto: FAH

U OPSEŽNU potragu na Hvaru danas je uključuju  pojačane snage HGSS-a i dronovi, objavio je jutos HGSS. Priopćenje Službe u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Danas  se nastavlja velika potraga za nestalim  mještaninom 81 godišnjim Hvaraninom koji još u 8 siječnja udaljio iz svoje kuće  u Basini kod Vrbanje.

Potraga traje već 8 dana  i do sada nije dala nije bilo rezultata mada su vatrogasci i policija HGSS-ovci sa svojim potražnim timovima i psima, svakodnevno pretražuju teren. Letači spašavatelji iz HGSS-a uz pomoć heikoptera  HRZ-a, pretraživali su bezuspješno i teren iz zraka no za sada nije bilo rezultata.

Mada se na terenu svakodnevno ulažu napori da se nestala osoba pronađe, do sada su pronađeni samo neki predmeti koji pripadaju nestalom. Za danas u subotu 16. siječnja provest će se opsežna akcija u kojoj će se dosadašnjoj ekipi iz Hvara i Splita pridružiti 50 pripadnika HGSS-a iz Visa, Brača, Kaštela, Dugopolja i Solina i Sinja, a  za pretragu će se koristit visoko sofisticirana oprema za snimanje i analizu prostora  uz pomoć dronova i potražnih pasa. Na terenu je i specijalno zapovjedno vozilo HGSS-a odakle se planira i koordinira potraga te evidentiraju i analiziraju podatci o pretraženom području.

Vrijeme se pogoršalo

Vremenske prilike na terenu nisu povoljne jer je zahladilo a i bura je u pojačanju, no to može omesti jedino rad  osjetljivih letjelica  i tehnike na terenu, jer  spasioci navikli i na nepovoljne vremenske prilike i nepregledan teren.

Inače, potrage su najsloženiji i najteži zadataka  za HGSS, jer  u pravilu nedostaju informacije o okolnostima nestanka osobe, pa se potraga mora provoditi na vrlo širokom prostoru. Potrage za razliku od klasičnih akcija spašavanja najduže traju i iscrpljuju kapacitete spasioca. U potragama se koriste i  najviše različitih   resursa, vozila, helikopteri, psi i GPS-ovi i tehnika, te u njima sudjeluje više različitih službi i mještana, pa je njihov rad koji zna potrajati i više dana  potrebno stručno organizirati i koordinirati. HGSS posjeduje veliko iskustvo i znanje, te svjetski licencirane serch managere (voditelje potraga koji planiraju, koordiniraju  i analiziraju cjelokupni rad na terenu .

Po dosadašnjim rezultatima čini  vrh je svjetske struke, no rezultati potrage nisu uvijek izvjesni i ponekad  na nepreglednom i velikom prostoru liče na traženje igle u plastu sijena, a nestala osoba može se teoretski nalaziti i na sasvim drugom mjestu.

Ipak nadamo se da će današnja potraga s ovako pojačanim snagama i resursima  i uz izuzetno dobru usklađenu suradnju  HGSS-a, vatrogasaca i policije, konačno rezultirati pronalaskom nestale osobe".

Pročitajte više