HHO: Izmjena zakona ne smije destabilizirati HRT

VIJEĆE za medije Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) upozorilo je danas u otvorenom pismu premijera Ivu Sanadera da promjena Zakona o HRT-u ne bi smjela, kako kažu, ponovno destabilizirati nacionalnu radioteleviziju.

U pismu premijeru predsjednik Vijeća za medije HHO-a Božo Novak izložio je poglede HHO-a o prioritetnim pitanjima medijske politike, među kojima izdvaja daljnu konsolidaciju HRT-a, posebice u odnosu na njezinu neovisnost spram vlasti.

Postignutu solidnu mjeru informativne nepristranosti, po ocjeni Vijeća, mogla bi ugroziti najavljena izmjena Zakona o HRT-u. U HHO-u smatraju da izmjena tog zakona, u trenutku kada je provedbom postupka izbora glavnog ravnatelja HRT-a konačno trebala biti uklonjena gotovo jednogodišnja privremenost vodstava ustanove, predstavlja potencijalnu opasnost za obnovu političkog utjecaja na HRT-u.

Vijeće za medije HHO-a stoga predlaže da se, zbog otklanjanja takvih sumnji i nepovjerenja spram poteza vlasti, kao i privremenosti vodstva HRT-a, postupak imenovanja provede po važećem Zakonu. To tim više, jer su i sami članovi Programskog vijeća javno tvrdili da mogu slobodno odlučivati i da nisu pod političkim pritiskom, kažu u HHO-u.

Traženje novog modela izbora članova Programskog vijeća HRT-a, što Vlada navodi kao glavni razlog za izmjenu Zakona, ne bi smjelo ponovno destabilizirati HRT. Novo zakonsko rješenje stoga bi trebalo primjeniti kasnije, nakon isteka mandata vodstva koje bi tek trebalo biti izabrano u postupku započetom objavom natječaja za glavnog ravnatelja HRT-a, stajalište je Vijeća za medije.

U pismu se još ističu problemi koji nastaju u području elektroničkih medija zbog toga jer nije osnovano Vijeće za radio i televiziju, nužnost promjene odredbe Zakona o elektroničkim medijima po kojoj je Sabor ovlašten za donošenje pravila o izbornoj promidžbi, preispitivanje smanjenja stope PDV za dnevne novine i tjednike te ograničenja distribucije tiska nedjeljom. Smatraju i da bi se Vlada morala jasnije odrediti prema prodoru stranih ili multinacionalnih kompanija na hrvatsko medijsko tržište, te s tim u vezi da se pazi pri donošenju odluke o privatizaciji vjesnika i Slobodne Dalmacije.

Pročitajte više