Hillary Clinton kao Veliki Brat

 HILLARY CLINTON, demokratska senatorica i Prva dama SAD, nailazi na sve više zapreka u svom pohodu na Bijelu kuću, a jedna od njih je i kreativnost pristaša njenog glavnog suparnika Baracka Obame.

Jedan od primjera te kreativnosti je i video-spot koji se pojavio na YouTubeu, i u kome se bivša senatorica pojavljuje u obličju Velikog Brata - diktatora futurističke totalitarne države koju je George Orwell opisao u svom klasičnom djelu "1984".

Spot završava tako što mlada djevojka baca čekić u ekran s kojeg se se obraćala ošišanim i u sive uniforme obučenim članovima Partije, nakon čega slijedi poruka organizacije barackobama.com kako preliminarni stranački izbori počinju 14. siječnja 2008. godine, odnosno kako "2008. godina ipak neće biti 1984."

Dotični spot, inače, predstavlja digitalno "obrađenu" verziju jednog od najpoznatijih reklamnih spotova u povijesti, kojeg je godine 1984. za tvrtku "Apple" režirao Ridley Scott, te koji je premijerno prikazan u pauzi "Superbowla" iste godine. 

Stručnjaci za politički marketing se, bez obzira na to, slažu kako je riječ o zasada najboljem spotu američke predsjedničke kampanje koja se treba završiti u studenom sljedeće godine, a neki ga već uspoređuju s "Tratinčicom", odnosno televizijskim spotom koji je, plašeći glasače nuklearnim ratom u slučaju pobjede republikanca Barryja Goldwatera, 1964. godine donio izborni trijumf tadašnjem predsjedniku Lyndonu B. Johnsonu.

Bill Burton, glasnogovornik Baracka Obame, tvrdi da senatorova kampanja nema ništa s video-spotom, ali ga je isto tako pohvalio kao izraz "oduševljenja Obamom širom zemlje, koje se će još iskazati na razne načine".

Dotični video-spot možete vidjeti ovdje.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više