Hillary Clinton na afričkoj turneji prenosi Obamine poruke

AMERIČKA državna tajnica, Hillary Clinton, danas kreće na afričku turneju, prilikom koje će posjetiti sedam zemalja "crnog kontinenta". Kako prenosi AP, Clinton će pritom potvrditi obavezu američkog predsjednika, Baracka Obame, u rješavanju glavnih problema diljem kontinenta, od Somalije i Zimbabwea do Demokratske republike Kongo i Liberije.

Plemenske podjele

Put će trajati jedanaest dana i bit će to ujedno njezino najduže prekomorsko putovanje od kada je došla na čelo američke diplomacije. Prva stanica bit će joj Kenija, gdje će održati govor u sklopu foruma o afričkoj trgovini i razvoju, nakon čega će se sastati s vrhovnim kenijskim dužnosnicima. Kenija, inače domovina Obaminog oca, se bori oko prevladavanja političke i plemenske podjele koja ju je osiromašile početkom prošle godine nakon spornih izbora između predsjednika Mwaija Kibakija i opozicijskog vođe, Raila Odinga.

Napeti odnosi

Prilikom posjeta Keniji 2006. godine Obama je pozvao Kenijce da ne dozvole da spomenute razlike pokvare njihov demokratski razvoj, a na to će ih, kako prenose strane agencije, Clinton danas još jednom podsjetiti. Također će ponuditi američku potporu somalijskom predsjedniku, Sheiku Sharifu Sheiku Ahmedu, čija vlada očajnički pokušava "srušiti" islamske ekstremiste, optužene za vezu s terorističkom skupinom al Qaedom koja prijeti destabilizaciji afričkoj regiji.
"Smatramo da su se problemi u južnoj Somaliji počeli širiti regionalno i međunarodno", rekao je još prošlog tjedna Johnnie Carson, američki diplomat u Africi. On, naime, smatra da je nasilje u Somaliji dovelo do odlaska izbjeglica i napetih odnosa sa susjedima, osobito s Kenijom.

Pročitajte više