Hillary Clinton započela kampanju oštrim kritikama na račun Bushovog rata u Iraku

HILLARY CLINTON brzo se nametnula kao najizgledniji kandidat demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, a početak kampanje iskoristila je za napad na politiku trenutnog predsjednika Georgea Busha.

Prva postaja u borbi za demokratskog kandidata na izborima bila je Iowa, gdje je bivša prva dama privukla velik broj ljudi, a glavna tema bio je rat u Iraku, koji je prozvala "vrhuncem neodgovornosti" Busha, prenosi Reuters.

Iowa je odabrana kao prva postaja njene kampanje, s obzirom da se u njoj početkom slijedeće godine održavaju skupovi na kojima stranke biraju delegate za izbornu konvenciju. I Iowi, koja često služi kao svojevrsni indikator predizbornog raspoloženja, Clinton je sve donedavno stajala iznenađujuće loše, odnosno zaostajala za svojim stranačkim drugovima Johnom Edwardsom i Barackom Obamom.

"Predsjednik je rekao da nema namjeru povlačiti vojnike iz Iraka te da će to morati napraviti njegov nasljednik. Bila je njegova odluka krenuti u rat s lošim planom i strategijom. Od njega očekujemo da ga i završi prije nego što ode iz Ovalnog ureda.", napala je Clinton sadašnjeg predsjednika.

Brzo je stigao i odgovor Roba Salitermana, jednog od glasnogovornika Bijele kuće: "Razočaravajuće je da Clinton Bushev novi napad nazvala "strančarskim napadom", jer to će poslati krivu poruku našim vojnicima i iračkom narodu".

Oštri napadi na politiku Busha, koji je, pogotovo zbog rata u Iraku postao omražen među Amerikancima priskrbili su supruzi Billa Clintona prednost u anketama i veliku pozornost medija otkako je službeno krenula u borbu za kandidaturu na predsjedničkim izborima 2008. godine.

M.Č.
Foto:AFP

Pročitajte više