HIP opovrgnuo Šeksove izjave o korištenju novca s HDZ-ove Zaklade

HRVATSKI istinski preporod (HIP) opovrgnuo je danas tvrdnje predsjednika HDZ-ova Kluba zastupnika Vladimira Šeksa da je novac iz HDZ-ove Zaklade državnog zavjeta trošen i na osnivanje HIP-a.

"Činjenica je da HIP nikada nije, ni posredno ni neposredno, koristio nikakva sredstva Zaklade kao što to insinuira Vladimir Šeks", ističe se u današnjem priopćenju HIP-a.

Naime, Šeks je, komentirajući podizanje kaznenih prijava protiv bivših članova Uprave Zaklade Ivića Pašalića, Ivana Aralice i Ante Belje zbog sumnje da su nezakonito trošili novac Zaklade, rekao da je Uprava Zaklade tajno i bez znanja HDZ-ova vodstva trošila novac za osnivanje HIP-a i HB-a.

U HIP-u drže da Šeksove izjave pokazuju kako je riječ o sprezi HDZ-a i aktualne vlasti, te stavljanju policije i sudstva u službu predizborne kampanje.

"To potvrđuje da Šeks, koji stalno ističe da je bio rival Franje Tuđmana od 1989. do 2000., stoji na poziciji detuđmanizacije HDZ-a i prevrednovanja politike predsjednika Tuđmana", stoji u priopćenju.

U HIP-u tvrde da Šeks, stavom o vraćanju glavnice Zaklade u državni proračun, poriče odluku prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana o namjenskom korištenju sredstava Zaklade za istraživanje i proučavanje suvremene hrvatske povijesti, državotvorne misli i uspostave slobodne Hrvatske te o stipendiranju studenata i znanstvenika koji će se baviti tim zadaćama u okviru Zaklade.

"Osnovna je poruka da Šeks ne stoji više na tim pozicijama, a posljedice su toga njihovi unutarstranački obračuni", kaže se u priopćenju.

Pročitajte više