Hitler izmislio "Big brother" prije Georgea Orwella

NACISTIČKI vođa Adolf Hitler i njegovi suradnici pripremali su realizaciju projekta propagandne televizije u stilu "Big brothera", koja se trebala emitirati na području cijelog teritoriju Trećeg Rajha, javlja londonski Telegraph. Planove za takvu televizijsku mrežu pronašli su sovjetski vojnici još nakon okupacije Berlina, ali tek nedavno su počeli proučavati ruski stručnjaci radi snimanja dokumentarnog filma o tom nacističkom naumu.

Projektom je bilo predviđeno da svi stanovnici Njemačke preko orvelovskih ekrana, postavljenih na javnim mjestima, prate "narodnu televiziju" koja bi im objašnjavala kako se pripadnici arijevske rase trebaju ponašati.

Čak se razmišljalo o izgradnji posebnih prostorijama pored "vešeraja" kako bi se žene mogle okupljati ispred televizijskog ekrana i pratiti vijesti, sport i "obrazovne" emisije, čime bi bio ispunjen zacrtani program.

Prvi reality show: Obiteljska kronika: večer s Hansom i Gelli

Zanimljivo je da je među prototipima bila i emisija pod naslovom "Obiteljska kronika: večer s Hansom i Gelli", svojevrsni reality show o svakodnevnom životu mladog arijevskog bračnog para.
Također, u planu je bio prijenos smaknuća nacističkih izdajnika kao što je strijeljanje rođaka Hitlerove ljubavnice Eve Braun, koji je pokušao pobjeći iz Berlina.

Prednost slike nad tonom, zaključio je još onda nacistički ministar propagande Joseph Goebbels, u tome je što ono što se čuje postaje vizualna predstava posredstvom mašte pojedinca, a to se ne može kontrolirati.

Hitler je već 1936. koristio televizijski signal  kako bi se prenosio njegov govor kojeg je održao u Berlinu za vrijeme Olimpijskih igara, nastavljajući nakon toga snimati i emitirati svoje govore i vojne parade, shvaćajući moć televizijske propagande.

Ig.M.

Pročitajte više