Zadnji Hitlerov čuvar: U bunker je stigao jedan poziv, a onda su Fuhrer i Eva otišli u sobu...

Screenshot: YouTube

ROCHUS Misch bio je posljednji Hitlerov tjelesni čuvar, a ujedno i prva osoba koja je vidjela mrtvo tijelo nacističkog vođe. Iako je Misch umro još 2013. godine, njegova sjećanja posljednjih su dana ponovo aktualizirana jer knjiga o njegovom životu prevedena na engleski.

A u njoj Misch opisuje posljednje trenutke Adolfa Hitlera.

Tako Misch piše da je Hitler u svojim posljednjim trenucima sve njemačke vojnike oslobodio zakletve o lojalnosti, a prije nego će se ubiti zatražio je da mu tijelo bude kremirano, piše Guardian.

Tog 30. travnja 1945. jedan je telefonski poziv stigao kao potvrda da je sve gotovo. S druge strane žice bio je general Wilhelm Keitel koji je javio da njemačke snage nisu uspjele razbiti sovjetski obruč u Berlinu. To je značilo da je poraz njemačkih snaga neminovan.

"Malo poslije toga Misch je čuo kako Hitler tiho razgovara s Martinom Bormanom. Pogledao je i vidio Hitlera kako odlazi u svoje odaje. Za njim je ušla Eva Braun", piše Martin Mace, urednik knjige o Mischovim sjećanjima.

Misch je, kako će otkriti godinama kasnije, vidio Otta Gunschera, Hitlerovog bliskog suradnika, koji je zatvorio vrata za nedavno vjenčanim parom. Rekao je da Fuhrer ne želi da ga itko uznemirava.

"Hitler se rukovao s Günscheom i rekao da su svi vojnici odriješeni zakletve vjernosti. Još je ranije rekao da ne želi da njegovo tijelo bude javno zlostavljano kao Mussolinijevo, već da njegovo truplo bude spaljeno. Svi u bunkeru su nervozno čekali. Vrata su se otvorila i Misch je pogledao unutra. Pogled mu je prvo pao na Evu.
Ona je je sjedila s glavom naslonjenom prema Hitleru. Cipele su joj bile ispod kauča. Kraj nje je bio mrtvi Hitler. Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema naprijed", sjeća se Misch u knjizi.

Misch je kasnije zarobljen od strane Crvene armije, u njihovim je logorima proveo osam godina.

O Hitleru nije puno govorio. Za njega je, kako će reći, bio dobar šef. Misch je umro kao posljednji Hitlerov čuvar nakon što je u prosincu 2008. godine umro Siegfried Knappe.

 

Pročitajte više