SMRT MLADIĆA U ZAPREŠIĆU

Hitna pomoć: Umrla je još jedna osoba, nemamo dovoljno timova

Ilustracija: HALOPIX/Pixsell

OGLASILA se konačno i Hitna. Kažu da nemaju dovoljno timova, da je to sada jasno te otkrivaju da je jučer još jedna osoba umrla na području Jastrebarskog.

Priopćenje ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije mr. Davorina Gajnika prenosimo u cijelosti:

"Povodom događaja u kojem je preminuo gosp. M. R. dana 12. kolovoza 2018. godine na području Ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Zaprešiću želim u svoje osobno i u ime Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije izraziti duboku sućut obitelji preminulog te dajem sljedeću izjavu za javnost:

Uvidom u ispise poziva hitne medicinske službe za dan 12. kolovoza 2018. godine utvrđeno je sljedeće

Telefonski poziv upućen je preko tel. broja 112 u 17:25. Razlog dojave: astmatičar, jako teško diše, u Ulici Stanka Vraza S Poziv je predan Zaprešiću u 17:27.

Zbog zauzetosti zaprešićkog tima T1 koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 je u to vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj, tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u sastavu med. sestra prvostupnica i vozač ( a što je zakonski propisano ) je krenuo na intervenciju u 17:28 u Stanka Vraza S. Istovremeno Prijavna dojavna jedinica obavještava najbliži slobodan T1 tim ( Jastrebarsko) o potrebi za intervencijom.

Na mjesto intervencije tim sanitetskog prijevoza je došao u 17:30 s punom opremom i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17:54. Unatoč svim naporima kod reanimacije, gosp. R. je preminuo.

Preminula osoba u Jastrebarskom

Na žalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom.

Sukladno Mreži hitne medicine ( NN 49/16,67 /17) rad je organiziran na način da u smjeni radi jedan tim.

Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po 5 timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, med. sestra/ med. teh. i vozač za područje ispostava zajedno sa pripadajućim općinama ( Dugo Selo, lvanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti lvan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić ) te 10 timova u Velikoj Gorici. Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor sa HZZO-om za navedeni broj timova u svakoj ispostavi.

Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima 5 defibrilatora).

Još jedno želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog je razvidna da je za ovakva područja broj od 5 timova T1 nedostatan".

Tko će odgovarati?

Danas se postavlja pitanje tko će odgovarati zbog ovakve organizacije Hitne pomoći.

Dvije osobe izgubile su život, a zbog čega?

Podsjetimo, zahvaljujući Damiru Pungartniku javnost je doznala što se dogodilo u Zaprešiću. Čovjek koji je došao u pomoć mladiću i zajedno s ljudima koji su prolazili pokušao mu je spasiti život. Nažalost, mladić mu je izdahnuo na rukama. Pungartnik je sve objavio na zaprešićkoj Facebook grupi i objavom šokirao cijelu  Hrvatsku: Hitna je došla bez liječnika i bez defibrilatora. I nisu mogli učiniti baš ništa. Razgovor s njim možete poslušati ovdje.

Ravnatelj Hitne o tragediji by Index.hr on Scribd

Pročitajte više