Hitna presica šefa bolnice u Varaždinu: Prekjučer smo imali izvanredni događaj

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

RAVNATELJ varaždinske bolnice, dr. Nenad Kudelić, održao je izvanrednu konferenciju za javnost.

"I dalje bilježimo veliki broj novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom. U posljednja 24 sata to su 274 nove infekcije. Ono što je zabrinjavajuće je da je svaki drugi uzorak koji je obrađen bio pozitivan na covid-19", rekao je Kudelić na početku press-konferencije. 

"Mi smo prema sedmodnevnoj incidenciji i nadalje prvi u Europi. Trenutno se u Općoj bolnici Varaždin na liječenju nalazi 191 osoba oboljela od covida-19. 15 od njih je na respiratoru i, nažalost, od posljedica covida-19 u posljednja 24 sata umrlo je pet osoba. Radi se sve redom o teškim bolesnicima koji su na kisiku i OB Varaždin se iz dana u dan susreće s, kao i cjelokupni zdravstveni sustav u Hrvatskoj, novim izazovima koji se stavljaju pred nas", rekao je.

"Samo u našoj bolnici se troši preko 80 tisuća litara na sat, instalacije to ne mogu izdržati"

"Primjer toga je usporedba između broja pacijenata koji su u ovo isto vrijeme došli u objedinjeni bolnički prijem prije godinu dana i danas. Broj se na tom prijemu povećao za 248, i to prvenstveno zahvaljujući epidemiji covida-19. Jedan od velikih izazova koji se stavlja pred bolničke sustave je dovoljna opskrba kisikom. Kisik je zapravo jedini pravi i jedini nužni lijek koji mora biti dostupan u svakom trenutku u dovoljnoj količini u bolnici. Nijedan bolnički sustav, ne samo na području RH nego i puno šire, zapravo nije izdizajniran da izdrži tako velike potrebe za kisikom", dodao je. 

"Usporedbe radi, teški pacijent koji nije obolio od korone zahtijeva 2, 3, 5 - do 10 kisika u minuti. A pacijenti koji su na terapiji tzv. visokim protokom kisika zahtijevaju i preko 50 litara. Tu se javlja jako puno tehničkih problema u vezi opskrbe kisikom jer što imate veći broj oboljelih pacijenata, to je veća potreba za kisikom. Mi smo to prepoznali na vrijeme jer se u našoj bolnici, samo na ovoj lokaciji gdje se nalazi polovica od ukupnog broja pacijenata, trenutno troši preko 80 tisuća litara kisika na sat", pojasnio je dr. Kudelić.

"Klasične instalacije ne mogu izdržati tako veliki protok kisika, a osim toga, nužno je osigurati uvijek određenu funkcionalnu rezervu. Mi smo raspolagali funkcionalnom rezervom i ranije, u slučaju da veliki spremnik kisika bude van funkcije, no izračunom smo došli do toga da taj kapacitet treba bitno povećati. Mi smo to napravili prije 10-ak dana, no postojeće instalacije u Jedinici intenzivnog liječenja ne mogu podnijeti toliko velike protoke kisika i mi smo jučer završili s dogradnjom sustava za dobavu kisika i u tom trenutku je dio pacijenata trebalo preseliti iz jedne Jedinice intenzivnog liječenja u drugu. Znači, to nije šokantno i alarmantno stanje, to je bio planirani postupak koji smo izveli u točno određeno vrijeme i to ja ne bih nazvao kaotičnim stanjem", dodao je. 

"Izvanredni događaj je bio prekjučer"

"Ako kaotičnim stanjem nazivate činjenicu da su objedinjeni hitni bolnički prijemi preopterećeni i da se u njima zbrinjava dva i pol puta više pacijenata nego što je to normalno, onda možemo reći da je stanje u Republici Hrvatskoj kaotično. Ali jučer se nije dogodilo ništa izvanredno", ustvrdio je ravnatelj varaždinske bolnice.

"Izvanredni događaj je bio prekjučer u noći kad je uslijed smrzavanja instalacija na spremniku došlo do popuštanja na sigurnosnom ventilu i istjecanja dijela tekućeg kisika iz spremnika. Ali s obzirom na to da smo na vrijeme osigurali funkcionalnu rezervu i zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika, taj kvar se na brzinu ispravio i uklonio i sustav je dalje pušten u pogon", rekao je ravnatelj Kudelić.

"Znači, jučer nije bilo ništa neplanirano, nego plansko puštanje dodatnih instalacija nadograđenog sustava za opskrbu kisikom u bolnici", rekao je i dodao da opskrba kisikom u OB-u Varaždin trenutno nije upitna.

Varaždinska županija u vrhu Europe po broju zaraženih na 100.000 ljudi

U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata su 274 novozaražene osobe koronavirusom, a pet oboljelih je umrlo, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite.

Varaždinska županija je već peti dan zaredom na samom vrhu europskih regija s najvećim brojem novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika s vrijednostima iznad 900. Na drugo mjesto je došla susjedna Međimurska županija sa sedmodnevnom incidencijom od 862, što dodatno potvrđuje vrlo izraženu lokalnu transmisiju, naglašava se u priopćenju varaždinskog županijskog stožera civilne zaštite.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirano je 628 uzoraka. Udio pozitivnih na covid-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio visokih 57 posto, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 44 posto, dodaje se.

Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 191 osoba s težom kliničkom slikom. Od toga su 62 pacijenta na Odjelu infektologije, a devet na ostalim odjelima u Varaždinu, dok ih je 15 u Jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. U Klenovniku je smješteno 55 pacijenata, a u Novom Marofu 50.

U protekla 24 sata umrlo je pet osoba pozitivnih na covid-19 te se broj umrlih tijekom ovog mjeseca povećao na 56.

Oporavilo se 212 osoba pa je trenutno 2195 aktivnih slučajeva.

Ukupno je do sada, od početka ožujka, u županiji 59 umrlih osoba pozitivnih na covid-19.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije ukupno je koronavirusom zaraženo 6348 osoba.

Pročitajte više