HKDU podržao HDZ; Anto Kovačević neće biti predsjednik stranke

PREDSJEDNIK Hrvatske kršćanske demokratske unije (HKDU) Anto Kovačević najavio je danas svoje povlačenje s mjesta predsjednika stranke, ali ne i iz politike.

HKDU želi mlađe ljude u svom vodstvu, s novom vizijom demokršćanstva, rekao je Kovačević na konferenciji za novinare obrazlažući zbog čega se više neće kandidirati za predsjednika stranke na redovitom saboru HKDU-a, krajem veljače ili početkom ožujka iduće godine.

Osvrćući se na izborne rezultate, rekao je da HKDU nije zadovoljan jer nisu ispunjena očekivanja da stranka ima klub zastupnika u Hrvatskom saboru.

No, ocijenio je Kovačević, izbori su pokazali da je hrvatski narod pametniji od svake vlasti i svake oporbe. "Narod je htio smjenu vlasti koja nije ispunila obećanja te kaznio vječne kolebljivce u politici, i one koji se nisu znali ujediniti u interesu općega dobra", dodao je.

Naglasio je da je HKDU-u jako drago što je pobijedio HDZ i što je došlo do smjene vlasti, napominjući da je i HKDU dao velik doprinos tomu raspravama u Saboru.

Dodao je da je želja HKDU-a da se stabilizira vlada Ive Sanadera.

Kovačević je naglasio kako HKDU od nove hrvatske vlasti očekuje da povuče prave poteze i korjenite promjene - vrati dug umirovljenicima, opljačkani hrvatski novac vrati u Hrvatsku, te razmotri odnos prema Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci te odnos s Haškim sudom.

Počasni predsjednik HKDU-a Marko Veselica rekao je da stranka želi da se "demokršćanska opcija bolje profilira na hrvatskoj političkoj sceni, da se suprotstavi procesima kolonizacije Hrvatske i ne prihvati zapadni Balkana kao opciju, da se zaustavi uništavanje Hrvatske vojske. Također HKDU se zalaže za bolju gospodarsko-socijalnu strategiju, bolju demografsku politika, a protiv je pobačaja i istospolnih brakova.

Pročitajte više