Hladni val u Europi i na sjeveru Afrike, poplave u Bugarskoj

Val hladnoće koji je od početka tjedna pogodio Europu i u četvrtak je poremetio promet u brojnim zemalja, posebice u središtu i na jugu kontinenta gdje je zabilježena rekordna potrošnja električne energije.

Od ponedjeljka je od hladnoće smrtno stradalo tridesetak osoba u Europi, među koje se ubrajaju i žrtve lavina i prometnih nesreća izazvanih ledom.

Loši vremenski uvjeti su poremetili svečanost obilježavanja 60. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, 60-ak km od Krakova.

U Švicarskoj ne voze vlakovi između Ženeve i Lausanne i u području Zuericha.

U Slovačkoj je Bratislava u četvrtak i dalje pod snijegom. U Češkoj su vlasti pozvale vojsku za pomoć u čišćenju cesta koje su u planinskim predjelima pokrivene s 2 m snijega zbog čega su desetine mjesta ostala u izolaciji.

U Rumunjskoj se čini da je nevrijeme izazvalo nesreću malog mađarskog zrakoplova u čijem su padu poginuli pilot i kopilot.

U Bugarskoj je šezdesetak mjesta bez struje nakon prekida izazvanog vjetrom. Jaki snijeg i kiša izazvali su poplave, a jedan 14-godišnjak je poginuo u lavini dok je pokušavao napraviti snjegovića. U Francuskoj je zbog jake hladnoće zabilježena rekordna potrošnja električne energije.

U Španjolskoj je zabranjen promet teretnim kamionima.

U četvrtak se Rim probudio po tankim slojem snijega, što je jako rijedak prizor.

U četvrtak je sniježilo i u zemljama Magreba. Glavni grad Alžira također je osvanuo pod snijegom. Na sjeveru Maroka zbog snijega je zatvorena zračna luka Melille.

Tunis je zahvatila "sibirska" hladnoća, kako pišu novine, a pao je i snijeg.

(Hina) xmtro ysdje

Pročitajte više