HNB i MUP upozoravaju na pojavu krivotvorenih novčanica od 200 kuna

Krivotvorene novčanice od 200 kuna otkrivene su na području nekoliko gradova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestili su danas Hrvatska narodna banka (HNB) i MUP koji je zbog krivotvorenja već podnio prijave protiv dvije osobe.

Krivotvorine imaju datum izdavanja 7. ožujka 2002., različite varijante oznake serije i serijskog broja, a od sredine ožujka otkriveno ih je 37, od kojih 29 na području Zagreba, a ostale u Karlovcu, Garešnici, Zaboku, Samoboru i Varaždinu.

U optjecaj su stavljane najčešće plaćanjem manjih računa u trgovinama, ljekarnama, kioscima i benzinskim postajama, a primjena tiskarske tehnike u izradi upućuje na moguću izradu većih količina krivotvorina. Stoga je prigodom primanja novčanica od 200 kuna potreban dodatan oprez, upozoravaju HNB i MUP.

Krivotvorine su izrađene ofset tiskom, uz pokušaj imitiranja zaštitnih elemenata kinegrama, vodenog znaka, zaštitne niti i efekta prelijevajuće boje.

Provjerom je moguće uočiti i prepoznati krivotvorinu po vidno različitim tonovima boja nego što su na originalnoj novčanici, posebno uočljivim na portretu Stjepana Radića.

Nadalje, tekst na licu krivotvorina "HRVATSKA NARODNA BANKA" i "DVJESTA KUNA", oznaka nominalne vrijednosti i portret Stjepana Radića nisu reljefni, kao na originalnoj novčanici, pa se dodirom krivotvorine vrhovima prstiju ne može osjetiti ispupčenost ovih natpisa i crteža.

Na licu krivotvorina u masu papira utisnuta je kopija zaštitne, svjetlucave, metalizirane folije - kinegrama, koji se za razliku od originala ne preljeva u duginom spektru boja.

Promjenom položaja krivotvorene novčanice, u imitiranom kinegramu postaju vidljive konture portreta, ali bez efekta promjene položaja portreta s lijeva udesno i obrnuto, što je karakteristično za portret u originalnom kinegramu. Također u masu papira nije ugrađen niti vodeni znaku masu papira, već je otisnut na naličju krivotvorenih novčanica. Kad se naličje krivotvorenih novčanica promatra plošno, u području vodenog znaka uočljive su otisnute konture ručno crtanog portreta Stjepana Radića, a imitirani vodeni znak se intenzitetom i oblikom bitno razlikuje od izgleda originalnog vodenog znaka. Razlika od originala vidljiva je i u lođoj kopiji kovinske niti, uozoravaju HNB i MUP.

(Hina) xam yso

Pročitajte više