HND: Culej poželio novinaru Indexa da ga siluju. To ne smije proći nekažnjeno

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKO novinarsko društvo osuđuje degutantan ispad Steve Culeja, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a, koji je novinaru Indexa Gordanu Duhačeku poručio: "Najrađe bih da tebe siluju i da ne odgovaraju. Napiši ti to."

>> HDZ-ovac Culej Indexovom novinaru: Najrađe bih da tebe siluju

HND: Gnjusni ispad Culeja prema novinaru koji je radio svoj zadatak

Ovoj gnjusnoj izjavi prethodio je Duhačekov upit Culeju da komentira vijest koja je šokirala Hrvatsku, a to je da je Visoki kazneni sud smanjio kaznu za silovanje bivšem HDZ-ovom načelniku mjesta Lasinja Željku Prigorcu zato što je višestruko odlikovani branitelj.

Vijest je s pravom izazvala salvu negativnih reakcija, kaže HND. No Culej je u jednom teško prepričljivom razgovoru iznio, uz gore naveden gnjusni ispad, salvu uvreda prema novinaru koji ga je nazvao, što mu je bio i zadatak.

Hrvatsko novinarsko društvo očekuje od nadležnih institucija da reagiraju na ovakav nedopustiv govor u javnom prostoru. Ovakvo što ne bi smjelo proći nekažnjeno, kažu iz HND-a i zaključuju:

"Godinama upozoravamo na izrazito negativno ozračje u društvu kada je u pitanju novinarski rad. A šutnja najviših predstavnika države i institucija djeluje kao pogonsko gorivo za sve one koji misle da mogu nekažnjeno pozivati na nasilje te prijetiti novinarima i novinarkama. Također očekujemo da se vladajući HDZ ogradi od neprihvatljivih izjava svoga člana."

Pročitajte više