HNS, Libra i LS trebali bi se ujediniti do kraja studenoga

ČELNICI HNS-a, Libre i LS-a na današnjem su sastanku zaključili da bi se te stranke trebale ujediniti najkasnije do kraja studenoga.

Konačnu odluku o ujedinjenju triju stranaka donijet će stranački sabori, koji bi se trebali održati do 15. studenoga, a prihvate li zamisao o ujedinjenju, nova će se stranka zvati HNS-liberalni demokrati, izvijestili su stranački predstavnici.

Na čelu stranke bila bi Vesna Pusić, a predsjednici Libre i LS-a Jozo Radoš i Ivo Banac bili bi potpredsjednici.

U Središnji odbor HNS-a bio bi kooptiran određen broj čelnika Libre i LS-a.

Središnji odbor LS-a, međutim, prošle je subote odlučio da bi spajanje trebalo biti postupno, te da konačnu odluku o spajanju triju stranaka treba donijeti tek kad se vidi kakav će uspjeh na idućim lokalnim izbrima postići njihova predizborna koalicija.

"Naš je pregovarački tim zaključio da smo ovlašteni za donošenje zaključaka o ujedinjenju i borit ćemo se za tu odluku na svim tijelima stranke", kazao je Banac na novinarsko pitanje o otporima ujedinjenju.

Dodao je kako vjeruje da će LS, ali i cijela politička scena u Hrvatskoj, dobiti ujedinjenjem triju stranaka.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić kazala je kako se ne boji bunta u svojoj stranci, jer je, kaže, postignut svima prihvatljiv kompromis.

Priznala je, međutim, da bi određenih prigovora moglo biti, ali i podsjetila da za odluku o ujedinjenju vodstvo ima mandat Središnjeg odbora HNS-a.

Pročitajte više