HNS PREDSTAVIO SVOJ PROJEKT "DRUŠTVO ZNANJA"

Hrvatska narodna stranka (HNS) večeras je u Rijeci predstavila svoj novi projekt nazvan "Društvo znanja". L

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da taj projekt predstavlja novi pristup znanosti i visokom obrazovanju kao temeljima razvoja Hrvatske, te je ustvrdila da će u budućnosti biti sve manje posla za one bez nekog oblika visokog obrazovanja.

Voditelj toga HNS-ova projekta Pero Lučin, prorektor Sveučilišta u Rijeci, ocijenio je da Hrvatska još nije spremna za transformaciju iz industrijskog u društvo znanja. Kazao je, iznoseći elemente projekta, kako je za to potrebno podići opću razinu obrazovanja u zemlji, znatno povisiti razinu ulaganja u znanost i visoko obrazovanje te da je potrebna jasna opredijeljenost Vlade za takve poteze.

Lučin je iznio podatak o samo 15 posto radno aktivnog stanovništva u Hrvatskoj s najmanje višom školom, dok je europski prosjek oko 25 posto, a u Finskoj je, primjerice, iznad 30 posto.

Rekao je da projekt "Društvo znanja" predviđa da se u roku od dvije godine uvede sustav visokog obrazovanja od tri godine dodiplomskog, dvije godine diplomskog i tri godine poslijediplomskog studija.

(Hina) dsil jn

Pročitajte više