HNS zabrinut zbog rasta cijena odvjetničkih usluga

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) izrazili su danas zabrinutost najavom Hrvatske odvjetničke komore da će za mjesec dana stupiti na snagu drastično više cijene odvjetničkih usluga.

Po tim najavama, cijena sata odvjetničkog rada od 40 kuna porasla bi na 500 kuna, dok bi cijena odvjetničkih usluga pred Ustavnim sudom sa sadašnjih 500 kuna porasla na 5.000 kuna.

Sindikat upozorava da novi tarifni sustav pogoduje krupnim i bogatim tvrtkama za koje se predviđa smanjenje cijena usluga dok se malog čovjeka, koji je i dosad teško skupljao novac za pokretanje i vođenje parnica, dovodi u očajničku situaciju.

NHS skreće pozornost da je Hrvatska i socijalna država te da će odluka o rastu cijena odvjetničkih usluga dodatno uzdrmati ionako osjetno poremećeni status hrvatskih građana.

U pismu Hrvatskoj odvjetničkoj komori NHS pita hoće li odvjetnik s tako visokom tarifom služiti kao primjer humanosti i poštivanja ljudskog dostojanstva, što je dio kodeksa odvjetničke etike, ili će svojom cijenom odmoći tim načelima jer će usluge postati privilegija bogatih.

Sindikat pritom podsjeća da su radnici prisiljeni tražiti odvjetničku pomoć jer su opljačkani, prevareni, ne isplaćuju im se plaće i uskraćuju radna prava, a budući da su uglavnom slabog imovinskog statusa, za većinu njih odluka o porastu cijena značit će odustajanje od traženja pravde.

NHS stoga poziva Odvjetničku komoru da u duhu kodeksa odvjetničke etike još jednom preispita svoju odluku i uskladi je s mogućnostima većine građana.


Pročitajte više