Hoće li Zagrebačka burza danas napokon završiti u plusu?

Foto: zse.hr

NA ZAGREBAČKOJ se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa, a ostaje za vidjeti hoće li uspjeti prekinuti sedmodnevni negativni niz zbog kojeg su u srijedu skliznuli na najniže razine od lipnja.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je u srijedu za 1,42 posto, na 1.842 boda, a Crobex10 za 1,45 posto, na 1.090 bodova.

Nakon sedam dana pada, Crobex indeks skliznuo je na najnižu razinu od 12. lipnja, a Crobex10 od 7. lipnja.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 8,1 milijun kuna, što je 16,7 milijuna kuna manje nego dan ranije.

"Nakon utorka koji je bio neuobičajeno trgovinski živahan i likvidan, jučerašnji trgovinski promet je bio poprilično umanjen, a svega dva izdanja imala su milijunske promete. Dionički indeksi, pak, sedmi su dan zaredom trgovinu zaključili padom vrijednosti", kaže Jozo Leko, broker u Splitskoj banci. Danas očekuje stagnaciju Crobexa te trgovanje slično kao i dan ranije.

Najveći promet, 2,5 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena pala 2,7 posto, na 44,36 kuna.

Uz promet od 2,2 milijuna kuna cijena dionice Đuro Đaković grupe skočila je, pak, za 8,2 posto, na 27,97 kuna.

Đuro Đaković grupa izvijestila je kako je zaprimila obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke Crni čelik za ulaganje u kapital te grupe u iznosu od 250 milijuna kuna, a čime bi nedavno osnovana tvrtka, čiji su osnivači dva ulagača iz Kuvajta i Kanade, stekla više od 50 posto vlasništva u Đuri Đakoviću.

Na europskim su burzama, pak, indeksi jučer imali mješovite izvedbe, no nisu zabilježili značajnije promjene.

Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,23, a pariški CAC 0,16 posto, dok je londonski FTSE oslabio 0,28 posto.

"Od ekonomskih vijesti, objavljen je podatak o njemačkoj inflaciji i industrijskoj proizvodnju u eurozoni, koji su bili u skladu s prognozama i očekivanjima analitičara. Na američkom tržištu dionički indeksi su dan zaključili novim rastom vrijednosti, zahvaljujući rastu cijena nafte i dionica energetskog sektora uslijed objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) kako se višak u opskrbi nafte na tržištu smanjio uslijed povećane potražnje", zaključuje Leko.

Dow Jones ojačao je 0,18 posto, na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 posto, na 2.498 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 6.460 bodova. Sva ta tri indeksa dosegnula su jučer nove najviše razine u povijesti.
 

Pročitajte više